Polacy zwykle dodają to warzywo do rosołu, a to błąd! Może szkodzić zdrowiu

Rosół – aromatyczna, rozgrzewająca zupa, która króluje na polskich stołach, szczególnie w niedzielę i podczas chłodniejszych miesięcy. Jednak nie wszystkie tradycyjne dodatki do tej potrawy są korzystne dla naszego zdrowia. Ekspert ostrzega przed jednym składnikiem, który może bardziej zaszkodzić niż pomóc.
Polacy zwykle dodają to warzywo do rosołu, a to błąd, fot. Shutterstock

Królowa polskich zup

Rosół to zupa, którą uwielbiają Polacy – nie tylko za wyjątkowy smak, ale także za wartości odżywcze. To właśnie po nią sięgamy podczas przeziębienia, licząc na szybki powrót do formy. Nazwa tej potrawy – według profesora Jana Miodka – pochodzi od słowa „rozsolić”. Rosół trzeba kojarzyć z solą – tłumaczy znany językoznawca. Dawniej mięso konserwowano przez zasolenie i wysuszenie, stąd pierwotna nazwa „rozsol”.

Rosół, fot. Shutterstock

Uwaga na przypieczoną cebulę

Choć przepisów na rosół jest wiele, jedno warzywo – a właściwie sposób jego przygotowania – może sprawić, że zupa stanie się niezdrowa. Przypieczona cebula, popularny dodatek mający wzbogacić smak i nadać zupie złocisty kolor, nie jest najlepszym wyborem. Dietetyk z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego w rozmowie z portalem Poradnia Zdrowia ostrzega, że przypieczona cebula może być szkodliwa dla zdrowia.

Jeśli przypieczona cebula trafi do rosołu, razem z nią przechodzą do potrawy takie toksyczne związki, jak akrylamid, który kumuluje się w organizmie i może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie – podkreśla specjalista.

Bez tej przyprawy nie ma rosołu. Magda Gessler radzi
Jak przyrządzić idealny rosół? Magda Gessler radzi, co powinno się znaleźć w uwielbianej przez Polaków zupie. Bez tej przyprawy nie wyobraża sobie gotowania.

Jak gotować zdrowy rosół?

Ekspert radzi, by unikać dodawania mocno przypieczonej cebuli do rosołu. Zamiast tego warto postawić na tradycyjne warzywa: marchew, pietruszkę, seler czy por. To właśnie one zapewnią zupie aromat i wartości odżywcze, a przede wszystkim – bezpieczeństwo dla zdrowia.

Wystarczy jedna łyżka. Rosół będzie miał głęboki smak! Mało kto zna ten sekret
Rosół o głębokim smaku to marzenie wielu osób gotujących w domu. Jeżeli szukasz odpowiedzi na pytanie: „jak zrobić rosół, który zachwyci całą rodzinę?” - jest jeden prosty trik, który sprawi, że zupa będzie aromatyczna i pełna...

Czytaj dalej: