Wyjątkowy smak i tradycja
W sercu Małopolski od pokoleń pielęgnowana jest niezwykła tradycja, czyli wytwarzanie suski sechlońskiej. To nie tylko suszona śliwka, ale prawdziwy skarb regionalny, wpisany na listę unijnych produktów chronionych. Zachwyca wyjątkowym smakiem, a do tego jest zdrową alternatywą dla osób, które dbają o zdrowie. Ta niewielka przekąska kryje w sobie bogactwo witamin, minerałów i historię przekazywaną z pokolenia na pokolenie.
Suska sechlońska jest jedną z najbardziej znanych polskich suszonych i wędzonych śliwek. Powstaje przede wszystkim z węgierek i zachwyca niepowtarzalnym smakiem – głębokim i słodkim, a jednocześnie dymnym aromatem drewna. Ma ciemną, lekko pomarszczoną skórkę, a wnętrze miękkie i soczyste.
Jem zamiast słodyczy. Kilogramy lecą w dół!
W 2010 roku suska sechlońska otrzymała chronioną nazwę pochodzenia i chronione oznaczenie graficzne. To część dziedzictwa kulinarnego Małopolski i świadectwo lokalnej tradycji.
Suska sechlońska zawiera dużo błonnika, który wspiera pracę jelit, a także pomaga regulować trawienie. Wspomaga też układ nerwowy i poprawia odporność. Dodatkowo ma niski indeks glikemiczny. Spożywana w rozsądnych porcjach, będzie idealną i zdrową alternatywą dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy i zadbać o swoje zdrowie. Zastąpi niezdrowe i pełne cukru słodycze!