Dodaję do herbaty i piję codziennie. Naturalny sposób na odporność
Po herbatę szczególnie często sięgamy w czasie jesieni oraz zimy, gdy chcemy się rozgrzać. To jednak nie jedyna zaleta tego gorącego napoju. Gdy dodamy do niego jeden składnik, zwykła herbata zmieni się w eliksir zdrowia.
Regularne picie herbaty z dodatkiem imbiru to prosty nawyk, który może realnie wspierać twoje zdrowie i samopoczucie. Warto więc sięgnąć po kubek tego aromatycznego napoju nie tylko wtedy, gdy czujesz pierwsze oznaki przeziębienia, ale także profilaktycznie, by zapobiec infekcjom.
Imbir: właściwości
Korzeń imbiru jest bogaty w związku chemiczne, które pobudzają układ odpornościowy do wzmożonej walki z patogenami. Ma w sobie węglowodany, witaminy: C, B1 i B2, witaminę E, A i K oraz kwas foliowy, a także składniki mineralne, jak: żelazo, potas, fosfor i wapń. Przyspiesza proces powrotu do zdrowia, dzięki sporej ilości substancji antybakteryjnych, antywirusowych oraz przeciwzapalnych.
Imbir poleca się stosować także na zwalczanie gorączki. Można wtedy urozmaicić swoją dietę o kilka plasterków imbiru. Naturalny składnik pomoże w zwalczaniu przeziębienia i złapanych infekcji, o które nie trudno podczas jesieni i zimy.
Harbata z imbirem na walkę z infekcjami
Herbata z imbirem może także pomóc złagodzić kaszel. Imbir rozrzedza śluz i hamuje skurcze oskrzeli. Do tego nada wyjątkowy, korzenny aromat. Nic więc dziwnego, że imbir tak świetnie sprawdza się, gdy za oknem coraz szybciej robi się ciemno.