Jak przechowywać czosnek? Większość Polaków popełnia błąd

Czosnek to jeden z najpopularniejszych dodatków w polskiej kuchni. Wiele osób nie wie jednak, jak prawidłowo go przechowywać, przez co szybko się psuje. Sprawdź, dlaczego nie powinno się trzymać go w lodówce i poznaj sprawdzone sposoby na zachowanie jego świeżości!
fot. shutterstock.com

Dlaczego nie można trzymać czosnku w lodówce?

Czosnek, choć często ląduje na półce w lodówce, zdecydowanie nie lubi niskich temperatur. Przechowywany w chłodzie, traci swój charakterystyczny smak i intensywny aromat. Dodatkowo w wilgotnym środowisku lodówki czosnek szybciej zaczyna kiełkować, a nawet może pleśnieć. Dlatego lepiej unikać chłodzenia tego warzywa. Najlepszym miejscem dla czosnku będzie sucha, przewiewna przestrzeń w temperaturze pokojowej.

Czytaj także: Tak przechowuj banany, a nie sczernieją. Owoce zachowają świeżość przez wiele dni

Jak przechowywać czosnek, żeby się nie zepsuł?

Całe główki czosnku najlepiej przechowywać w suchym, ciemnym i przewiewnym miejscu. Idealny będzie koszyczek lub specjalny pojemnik z otworkami do wentylacji. Ważne, by czosnek nie był wystawiony na działanie światła dziennego, które przyspiesza jego kiełkowanie. Świeżo zebrany czosnek warto podsuszyć przez kilka dni, zanim schowamy go na dłużej. Tylko takie warunki pozwolą zachować jego właściwości i intensywny aromat nawet przez kilka miesięcy.

Czytaj także: Oto najskuteczniejsze „naturalne antybiotyki”. Wszystkie masz w kuchni

Suszenie czosnku – jak to zrobić?

Jeśli mamy dużą ilość czosnku, możemy go wysuszyć i przechowywać jako przyprawę. Wystarczy podzielić główkę na ząbki, obrać je z łupinek i pokroić w cienkie plasterki. Następnie układamy je na sitkach suszarki spożywczej lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, jeśli korzystamy z piekarnika. Suszymy w temperaturze 50-60°C przez 3-6 godzin, co jakiś czas przewracając. Gotowy, kruchy czosnek można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub zmielić na proszek – to świetny sposób na domową przyprawę.

suszenie czosnku

Jak suszyć czosnek? Fot. shutterstock.com

Na jakie choroby pomaga czosnek?

Czosnek od wieków znany jest ze swoich właściwości prozdrowotnych. Działa jak naturalny antybiotyk, wspierając walkę z infekcjami i przeziębieniem. Regularne spożywanie czosnku m.in.:

  • pomaga obniżać ciśnienie krwi,
  • wzmacnia odporność,
  • chroni serce.

Czytaj także: To najlepsza roślina do oczyszczenia żył i tętnic. Obniża ciśnienie i pomaga na serce