Jak dieta wpływa na pracę mózgu? Ekspertka wyjaśnia
Dietetyczka i specjalistka z dziedziny psycho-neuro-immuno-endokrynologii, Elena Garrido, przygląda się popularnym śniadaniom z dystansem. Jak tłumaczy, zestaw złożony z soku pomarańczowego, tostów i kawy wydaje się bardzo zdrowy, ale w rzeczywistości odradza takie połączenie. Dlaczego?
Pszenica, którą jedliśmy kiedyś, bardzo różni się od tej dzisiejszej — jest hodowana tak, by przetrwać warunki atmosferyczne i insekty. Do tego taki posiłek nie dostarcza praktycznie żadnych wartości odżywczych — tylko podwyższa poziom cukru
– wyjaśnia Garrido. Spożywanie na śniadanie soku pomarańczowego pozbawionego błonnika i tostów z rafinowanej mąki powoduje szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. „Nawet jeśli dodasz oliwę z oliwek, czyli zdrowy tłuszcz, wciąż jest to posiłek o bardzo niskiej wartości odżywczej” – podkreśla ekspertka. Lepiej postawić na produkty mniej przetworzone.
Codzienne jedzenie tostów i picie kawy oraz soku pomarańczowego - dietetyczka ocenia
Co się dzieje, jeśli takie śniadanie spożywamy codziennie? Garrido zaznacza, że wszystko zależy od indywidualnych uwarunkowań, jednak u przeciętnej osoby nastąpi „nagły skok poziomu glukozy we krwi”. Po dwóch godzinach poziom cukru spada poniżej normy, co prowadzi do wahań, stanów zapalnych i uczucia zmęczenia.
Dietetyczka zwraca uwagę, że organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje mikro- i makroskładników. „Organizm jest wytrzymały, poradzi sobie nawet przy kiepskim odżywianiu, ale zawsze kosztem czegoś innego” – przypomina i zachęca do sięgania po różnorodne, lokalne i sezonowe produkty.
Czytaj także: To roślina, która pomaga wzmocnić pamięć, mózg i wzrok. Zawiera potas, magnez i żelazo
A co z cukrem? „Mózg nie potrzebuje prostych cukrów, jak biały cukier. Wystarczy naturalny cukier zawarty w żywności. Warzywa to też węglowodany — ale dzięki błonnikowi nie powodują gwałtownego skoku cukru we krwi” – tłumaczy Garrido.
Jak żyć zdrowo? Zdrowe nawyki - nie tylko żywieniowe - to podstawa
Dietetyczka podkreśla, że ważne są nie tylko posiłki, ale całokształt stylu życia. „Wszelkie wysiłki związane z suplementacją będą bezużyteczne, jeśli nasz układ nerwowy jest przeciążony – bo jesteś zestresowany w pracy” – ostrzega. Jakie są produkty pomagające uspokoić układ nerwowy? „Wysokiej jakości białka, magnez, omega-3, witaminy z grupy B, tryptofan” – wymienia Garrido, ale zaznacza, że kluczowe jest usunięcie przyczyny stresu.
Ekspertka zwraca też uwagę na inne aspekty codziennego życia: ruch, sen, ograniczenie kontaktu z toksynami oraz wybór naturalnych kosmetyków i środków czystości. „Takie podstawy dają ogromną różnicę” – podkreśla.
Każdy z nas ma inne wyzwania do pokonania: dla jednych to aktywność fizyczna, dla innych poprawa snu czy redukcja stresu. „Największe zmiany zauważysz tam, gdzie masz największe braki” – podsumowuje dietetyczka.
Czytaj także: Gastroenterolog mówi jasno, jak jeść chleb: „będzie 10 razy zdrowszy”
Co jeść na śniadanie? To zdrowy początek dnia
Zdaniem ekspertki, najlepsze są sezonowe i lokalne produkty. „Natura jest mądra – w zależności od miejsca, w którym żyjesz, i pory roku, dostarcza ci to, czego w danym czasie potrzebujesz”– mówi. Warto więc postawić na śniadania bogate w błonnik, dobrej jakości białko oraz zdrowe tłuszcze, które zapewnią energię na dłużej i nie spowodują gwałtownych skoków cukru.
Przykład? Owsianka z orzechami i owocami czy pełnoziarniste pieczywo z warzywami. Ekspertka zaznacza, że dieta nie musi być restrykcyjna – ważne, by wybierać wartościowe składniki i dbać o balans.
Źródło: lavozdegalicia.es, rmf.fm