Pij codziennie. Tak wzmocnisz odporność
W okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwiej złapać przeziębienie, warto wzmocnić swoją odporność. Na rynku istnieje wiele suplementów, jednak istnieje także domowy sposób, który będzie naturalnym sposobem na pozostanie zdrowym.
Sok z rokitnika można zrobić samemu w domu. Wystarczy umyć owoce rokitnika pod bieżącą wodą, włożyć je do dużego garnka i zalać wodą tak, aby były przykryte. Następnie gotować na małym ogniu przez około 15-20 minut – do momentu, aż owoce będą miękkie. Wtedy za pomocą sokowirówki lub prasy do owoców, należy wycisnąć sok, który od razu jest gotowy do picia.
Sok z rokitnika
Regularne picie soku z rokitnika sprawi, że wzmocnimy naszą odporność. Warto więc sięgać po niego profilaktycznie, aby nie musieć zmagać się później z infekcjami, o które nie tak trudno w okresie jesieni i zimy.
Dodatkowo rokitnik świetnie sprawdzi się w kuchni. Przetwory z jego owoców mają pyszny smak, a do tego są niezwykle zdrowe! Można przygotować konfitury, soki, nalewki czy dżemy, które urozmaicą codzienną dietę.
Kto nie powinien spożywać rokitnika?
W normalnych ilościach rokitnik może być spożywany przez osoby zdrowe zarówno w postaci świeżych owoców, jak i przetworów. Nie powinny jednak go jeść osoby, które cierpią na stany zapalne trzustki i wątroby oraz z kamicą żółciową.