To najgorsze polskie danie? Znalazło się na liście 100 najniżej ocenianych potraw świata

Polska wędlina trafiła na listę 100 najgorzej ocenianych potraw świata według Taste Atlas. Ten tradycyjny przysmak wzbudza skrajne emocje – podczas gdy mieszkańcy Śląska są z niego dumni, wielu obcokrajowców nie jest w stanie przełknąć jego specyficznego smaku. Sprawdź, które potrawy znalazły się na szczycie niechlubnego zestawienia.
fot. shutterstock.com

Najważniejsze informacje:

  • Żymlok, tradycyjna śląska wędlina, zajął 13. miejsce w rankingu 100 najgorzej ocenianych potraw świata według Taste Atlas.
  • Na liście znalazły się także inne polskie dania: czernina i kiełbasa parówkowa.
  • Ranking oparty jest na prawie 700 tysiącach ocen internautów z całego świata.

Polski przysmak na liście 100 najgorzej ocenianych dań na świecie. Zajął 13. miejsce

Żymlok – śląska wędlina podrobowa – uplasował się na 13. miejscu w rankingu 100 najgorszych potraw świata według portalu Taste Atlas. W zestawieniu, które powstało na podstawie 691 687 ocen internautów (z czego 445 786 uznano za wiarygodne). Żymlok nie jest jedynym „reprezentantem” Polski w tym niechlubnym zestawieniu. Czernina znalazła się na 48. lokacie, a kiełbasa parówkowa na przedostatnim miejscu listy.

Celem rankingu Taste Atlas jest nie tylko wyłonienie najlepszych i najgorszych potraw, ale także promowanie lokalnych tradycji kulinarnych i pobudzanie ciekawości kulinarnej na całym świecie. Warto pamiętać, że zestawienie nie jest ostatecznym werdyktem, lecz subiektywną oceną użytkowników portalu.

Czytaj także: Oto najgorszy olej na świecie. Wielu Polaków je go codziennie i nawet o tym nie wie

Polacy uwielbiają to danie, a obcokrajowców obrzydza? Żymlok budzi kontrowersje

Żymlok, znany także jako bułczanka, to potrawa głęboko zakorzeniona w tradycji Górnego Śląska. Nazwa wywodzi się od śląskiego słowa „żymła” oznaczającego bułkę pszenną. Główne składniki żymloka to bułka pszenna, wieprzowina, krew, przyprawy i sól. Gotowy produkt przypomina wyglądem kaszankę, jednak jego smak jest znacznie intensywniejszy i nie każdemu przypadnie do gustu.

Żymlok przygotowywano tradycyjnie podczas świniobicia, które na Śląsku odbywało się raz do roku, głównie w okresie jesienno-zimowym. Było to ważne wydarzenie społeczne, podczas którego nic nie mogło się zmarnować – stąd popularność dań z podrobów i krwi. Dziś żymlok jest nadal obecny na śląskich stołach, choć, jak pokazuje ranking, nie wszyscy potrafią docenić jego specyficzny smak i konsystencję.

Internauci wybrali. Oto 3 najgorsze dania na świecie

W najnowszym zestawieniu Taste Atlas na podium znalazły się:

  1. Svið (Islandia) – gotowana barania głowa, uznawana za kulinarny rarytas na Islandii, lecz budząca grozę wśród turystów.
  2. Blodpalt (Szwecja) – kluski z mąki i krwi, podawany z boczkiem lub syropem.
  3. Thorramatur (Islandia) – zestaw tradycyjnych islandzkich przekąsek, w tym fermentowane mięsa i ryby.

Czytaj także: To najgorsze danie świata! Svið jednych zachwyca, u innych wywołuje mdłości