Najważniejsze informacje:
- Żymlok, tradycyjna śląska wędlina, zajął 13. miejsce w rankingu 100 najgorzej ocenianych potraw świata według Taste Atlas.
- Na liście znalazły się także inne polskie dania: czernina i kiełbasa parówkowa.
- Ranking oparty jest na prawie 700 tysiącach ocen internautów z całego świata.
Polski przysmak na liście 100 najgorzej ocenianych dań na świecie. Zajął 13. miejsce
Żymlok – śląska wędlina podrobowa – uplasował się na 13. miejscu w rankingu 100 najgorszych potraw świata według portalu Taste Atlas. W zestawieniu, które powstało na podstawie 691 687 ocen internautów (z czego 445 786 uznano za wiarygodne). Żymlok nie jest jedynym „reprezentantem” Polski w tym niechlubnym zestawieniu. Czernina znalazła się na 48. lokacie, a kiełbasa parówkowa na przedostatnim miejscu listy.
Celem rankingu Taste Atlas jest nie tylko wyłonienie najlepszych i najgorszych potraw, ale także promowanie lokalnych tradycji kulinarnych i pobudzanie ciekawości kulinarnej na całym świecie. Warto pamiętać, że zestawienie nie jest ostatecznym werdyktem, lecz subiektywną oceną użytkowników portalu.
Czytaj także: Oto najgorszy olej na świecie. Wielu Polaków je go codziennie i nawet o tym nie wie
Polacy uwielbiają to danie, a obcokrajowców obrzydza? Żymlok budzi kontrowersje
Żymlok, znany także jako bułczanka, to potrawa głęboko zakorzeniona w tradycji Górnego Śląska. Nazwa wywodzi się od śląskiego słowa „żymła” oznaczającego bułkę pszenną. Główne składniki żymloka to bułka pszenna, wieprzowina, krew, przyprawy i sól. Gotowy produkt przypomina wyglądem kaszankę, jednak jego smak jest znacznie intensywniejszy i nie każdemu przypadnie do gustu.
Żymlok przygotowywano tradycyjnie podczas świniobicia, które na Śląsku odbywało się raz do roku, głównie w okresie jesienno-zimowym. Było to ważne wydarzenie społeczne, podczas którego nic nie mogło się zmarnować – stąd popularność dań z podrobów i krwi. Dziś żymlok jest nadal obecny na śląskich stołach, choć, jak pokazuje ranking, nie wszyscy potrafią docenić jego specyficzny smak i konsystencję.
Internauci wybrali. Oto 3 najgorsze dania na świecie
W najnowszym zestawieniu Taste Atlas na podium znalazły się:
- Svið (Islandia) – gotowana barania głowa, uznawana za kulinarny rarytas na Islandii, lecz budząca grozę wśród turystów.
- Blodpalt (Szwecja) – kluski z mąki i krwi, podawany z boczkiem lub syropem.
- Thorramatur (Islandia) – zestaw tradycyjnych islandzkich przekąsek, w tym fermentowane mięsa i ryby.
Czytaj także: To najgorsze danie świata! Svið jednych zachwyca, u innych wywołuje mdłości

