Nie w lodówce, ani nie w woreczku. Jak przechowywać chleb, żeby nie stwardniał?

Odkryj najlepszy sposób na przechowywanie chleba, aby długo zachował świeżość i nie stwardniał. Sprawdź, dlaczego lodówka i woreczek foliowy nie są dobrym wyborem.
fot. shutterstock.com

Najważniejsze informacje:

  • Chleb nie powinien być przechowywany ani w lodówce, ani w plastikowym woreczku – te metody przyspieszają jego twardnienie, mogą też sprawić, że spleśnieje.
  • Najlepszym sposobem przechowywania chleba jest zawinięcie go w czystą ściereczkę i pozostawienie w suchym, przewiewnym miejscu.
  • Pieczywo można również mrozić, aby zachować jego świeżość na dłużej.

Nie w woreczku, nie w lodówce. Polacy popełniają te błędy w przechowywaniu chleba 

Dla wielu Polaków chleb jest ważnym elementem codziennej diety. Co zrobić, by dzie po zakupie pieczywo nie twardniało? Skąd ten problem? Niekotórzy, chcąc zachować świeżość chleba czy bułek, wkłada je do lodówki lub plastikowego woreczka. Niestety, to najczęstsze błędy. Lodówka, choć wydaje się dobrym rozwiązaniem, przyspiesza utratę wilgoci przez pieczywo, przez co szybko staje się ono suche i twarde. Z kolei szczelny plastikowy woreczek zatrzymuje wilgoć, co prowadzi do powstawania gumowatej konsystencji i sprzyja rozwojowi pleśni.

Jak przechowywać chleb? Nie stwardnieje i zachowa świeżość

Najlepszym sposobem, by chleb zachował świeżość i chrupkość, jest zawinięcie go w czystą, bawełnianą ściereczkę. Dzięki temu pieczywo może „oddychać”, a skórka pozostaje chrupiąca. Tak zabezpieczony chleb powinien być przechowywany w suchym i przewiewnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.

To proste rozwiązanie sprawia, że pieczywo nie traci swojej struktury i walorów smakowych nawet przez kilka dni. Jeśli chcesz przedłużyć świeżość chleba jeszcze bardziej, możesz wykorzystać tradycyjny chlebak wykonany z drewna lub ceramiki, który dodatkowo chroni pieczywo przed wysychaniem.

Czytaj także: Gastroenterolog mówi jasno, jak jeść chleb: „będzie 10 razy zdrowszy”

Czy pieczywo można mrozić?

Mrożenie to skuteczny sposób dla tych, którzy nie zjadają całego bochenka od razu. Zamrożony chleb zachowuje swoją wilgoć i nie staje się twardy. Przed spożyciem wystarczy rozmrozić go w piekarniku lub tosterze – będzie smakował jak świeżo upieczony. Ważne, by zamrażać pieczywo w porcjach, by móc wyjąć tyle, ile potrzeba na raz.

Czytaj także: Czy mrożony chleb jest zdrowy? Lekarka nie pozostawia wątpliwości: „po rozmrożeniu na patelni duża część węglowodanów w chlebie zamieni się...”

Czytaj dalej: