Poplista

Maciej Skiba - Chcę Ciebie częściej
1
Maciej Skiba Chcę Ciebie częściej
Enrique Iglesias x Pitbull x IAmChino - Tamo bien
2
Enrique Iglesias x Pitbull x IAmChino Tamo bien
Dawid Podsiadło i Kaśka Sochacka - samoloty
3
Dawid Podsiadło i Kaśka Sochacka samoloty

Co było grane?

Anastacia - I'm Outta Love
03:22
Anastacia I'm Outta Love
Stanisław Soyka - Tolerancja
03:25
Stanisław Soyka Tolerancja
Lady Pank - Zostawcie Titanica
03:33
Lady Pank Zostawcie Titanica

Dodaj to do jajecznicy, a już nigdy nie zjesz innej. Wystarczy jedna łyżka

Jajecznica to dla wielu z nas szybkie i łatwe śniadanie. Jednak czy zastanawialiście się kiedyś, jak zwykłą jajecznicę przemienić w coś wyjątkowego? Okazuje się, że słynny kucharz Gordon Ramsay ma na to swój sposób. Odkryjmy sekret idealnej jajecznicy, która zachwyci każdego.
Dodaj to do jajecznicy, a już nigdy nie zjesz innej. Fot. Shutterstock/Kalashnikov Dmitrii

Sekret idealnej jajecznicy według Gordona Ramsaya

Podstawą dobrej jajecznicy, według Ramsaya, są świeże składniki i precyzyjna technika. Zapomnijcie o dodawaniu mleka czy innych wyszukanych składników. Kluczowe okazują się trzy elementy: masło, śmietana i odpowiednio dobrana temperatura. Dzięki nim jajecznica zyskuje kremową, aksamitną strukturę.

Proces przygotowania idealnej jajecznicy krok po kroku

Ramsay rozpoczyna od włożenia masła i wbicia jajek na zimną patelnię, unikając użycia miski czy trzepaczki. Następnie, używając niskiego lub średniego ognia, powoli podgrzewa składniki, cały czas mieszając silikonową szpatułką. Kluczowe są również krótkie przerwy w smażeniu, które umożliwiają pełną kontrolę nad stopniem ścięcia jajek.

Nigdy więcej suchej jajecznicy! Zobacz, jak robi to Gordon Ramsay

Kiedy jajka są niemal gotowe, ale wciąż lekko płynne, nadchodzi moment na dodanie śmietany. To właśnie ona zatrzymuje proces ścinania i nadaje całości wyjątkową lekkość. Jajecznica staje się wtedy delikatna i niemal rozpływa się w ustach. Kucharz podkreśla również, że sól i pieprz najlepiej dodać na samym końcu. Doprawienie na zakończenie pozwala lepiej kontrolować finalny efekt. Całość warto uzupełnić posiekanym szczypiorkiem, który dodaje świeżości i ożywia danie wizualnie.

Polecamy

Więcej z kategorii: Hot news

Najchętniej czytane