Poplista

1
Pezet, Auer Dom nad wodą
2
Alan Walker x Meek Dancing in Love
3
Benson Boone Sorry I'm Here For Someone Else

Co było grane?

22:44
Survivor Eye of the Tiger
22:47
Tiësto The Business
22:51
Babie Lato / Margaret / Sara James / Zalia Co za noc (projekt BABIE LATO, Santander Letnie Brzmienia)

Pomarszczone kurze jajko. Ekspertka jasno o tym, czy powinniśmy je zjeść

Taki widok, choć rzadki, pewnie jest znany każdemu z nas. Kurze jajka zwykle mają gładką strukturę, ale bywa, że różnią się kolorem. Czasami jednak zdarzy się, że skorupka będzie nieregularna, dosłownie pomarszczona. Dlaczego tak się dzieje i czy zjedzenie takiego jajka jest zdrowe?
Czy powinniśmy zjeść „pomarszczone” kurze jajko? Dlaczego skorupka tak wygląda? fot. Shutterstock

Pomarszczone kurze jajko – czy powinniśmy je zjeść?

Jeśli mamy wyobrazić sobie kurze jajko, większość z nas nie będzie miała z tym problemu. Jednak pewnie w głowie pojawia się obraz jajka z gładką skorupką. Faktycznie jest to pewnego rodzaju norma, bo choć zwykle pojedyncze sztuki mogą różnić się kolorem, o tyle struktura skorupki najczęściej bywa jednolita. Ale nie zawsze.

Widok pomarszczonej, nieregularnej skorupki jajka może zaskoczyć, choć nie jest czymś ekstremalnie rzadkim. Taka sztuka może jednocześnie wydawać nam się nieco lżejsza. I tutaj na początku warto odpowiedzieć na możliwe pytanie: takie jajko jest równie wartościowe do spożycia, co jajko z klasyczną, gładką skorupką. Nie ma powodów do obaw.

Dlaczego jajko ma pomarszczoną skorupkę?

Inną kwestią jest odpowiedź na pytanie, dlaczego jajko ma pomarszczoną skorupkę. Tę kwestię przybliżyła popularyzatorka nauki Katarzyna Siuzdak, która prowadzi na Instagramie profil science_mission. Chemiczka wyliczyła kilka powodów, dlaczego jajko może tak wyglądać:

  • Stres kury spowodowany przepełnieniem kurnika, hałasem lub obecnością drapieżnika;
  • Dieta kury była zbyt uboga w wapń;
  • Kura chorowała na zakaźne zapalenie oskrzeli;
  • Przyczyny naturalne – pomarszczone jajko należało do starszej kury.

Naukowczyni wymieniła też kilka innych powodów, m.in. zaburzenia w procesie wapnienia podczas formowania jaja czy obecność zanieczyszczeń podczas wapnienia.

Czytaj dalej:
Polecamy