Dlaczego jajek w sklepie nie trzyma się w lodówce?
Chociaż większość z nas przyzwyczaiła się do przechowywania jajek w lodówce, w sklepach często spotyka się je na zwykłych półkach. Wydaje się to być niezgodne z zaleceniami, które sugerują przechowywanie ich w chłodnym miejscu. Czy na pewno? Odpowiedź jest prosta. Jajka powinny być przechowywane w temperaturze poniżej 20 st. C. W dużych marketach nawet latem, dzięki klimatyzacji panuje przyjemny chłód, dlatego nie wymagają dodatkowego chłodzenia. Powinno się jednak zwrócić uwagę na utrzymanie stabilnej temperatury.
@mjackowiak.dietetyk A Ty, ile minut wybierasz? #jajko #jajka #dietetyka #nutrition #jedzenie #sniadanie #gotowanie #dietetyk #dieta #odżywianie #odchudzanie #przepisy
Jajka, które były wcześniej schłodzone, nie powinny pozostawać w temperaturze pokojowej dłużej niż dwie godziny. Przekroczenie tego czasu może skutkować rozwinięciem się na nich szkodliwych drobnoustrojów, co stwarza zagrożenie dla naszego zdrowia.
Jak powinno się przechowywać jajka? Drzwi lodówki to zły wybór!
Drzwi lodówki, choć mogą wydawać się wygodnym miejscem, narażone są na ciągłe wahania temperatur, co negatywnie wpływa na świeżość jajek. Zamiast tego, najlepiej umieścić je na środkowej półce lodówki, gdzie temperatura jest stabilniejsza. Mimo że jajka często kupujemy w tekturowych pudełkach, zdarzają się też w plastikowych, te po powrocie do domu warto przełożyć do pudełka wykonanego z naturalnych materiałów. Dodatkowo, przechowywanie jaj w ten sposób, pozwala uniknąć wchłaniania niepożądanych zapachów z otaczającej żywności.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie jajek?
Podstawowym kryterium, które powinniśmy wziąć pod uwagę przy wyborze jajek, jest data przydatności do spożycia. Choć sklepy są zobowiązane do monitorowania terminów, zawsze warto samemu sprawdzić datę na opakowaniu. Istotne są również oznaczenia na skorupkach – te z cyframi: 0 i 1 wskazują na jajka od kur z wolnego wybiegu, które są zdrowsze, ale i droższe. Natomiast oznaczenia literowe: S, M, L określają rozmiar jajek.
Kolor jajek – czy ma znaczenie?
Ostatnio głośno zrobiło się w kwestii koloru skorupek. Na rynku dominują białe i brązowe, choć zdarzają się też inne odcienie. Kolor jajek zależy przede wszystkim od rasy kury. Ciekawostką jest, że hodowcy coraz częściej preferują białe kury, ponieważ są one łatwiejsze w utrzymaniu i dłużej żyją. Co ważne, kolor skorupki nie wpływa na jakość czy smak jajka.
Przemyślana strategia
Jajka na sklepowych półkach to nie błąd, a przemyślana strategia. Ważne jednak, by przy zakupie zwracać uwagę na datę przydatności do spożycia oraz oznaczenia, które dostarczają nam cennych informacji o pochodzeniu jajek. Kolor skorupki, choć może wpływać na nasz wybór, nie jest wyznacznikiem jakości.
- Raj dla seniorów. Eksperci wskazali najlepsze miejsca
- Dlaczego związki się rozpadają? Ekspertka wymienia 10 powodów!
- Polacy wybierają ten europejski kraj. Rekord w sprzedaży apartamentów
- Czym wyczyścić stal nierdzewną? Użyj tego, a kuchnia będzie błyszczeć!
- Twój pies najchętniej śpi w tym miejscu? Sprawdź, co to oznacza!

