Jak długo można przechowywać orzechy włoskie?
Orzechy włoskie w skorupce to zdecydowanie najbardziej trwała forma ich przechowywania. Zamknięte w łupinie, chronione są przed wilgocią i działaniem powietrza, dzięki czemu mogą zachować świeżość nawet przez kilka miesięcy, a nierzadko do roku. Najlepiej umieścić je w przewiewnym woreczku bawełnianym i powiesić w suchym, chłodnym miejscu z dala od wilgoci. Takie warunki pozwalają uniknąć gnicia i rozwoju pleśni. Orzechy w łupinie nie tracą też cennych wartości odżywczych. Warto regularnie sprawdzać, czy wśród przechowywanych orzechów nie pojawiły się sztuki zepsute – te należy natychmiast usuwać.
Czytaj także: Jak przechowywać czosnek? Większość Polaków popełnia błąd
Czy orzechy włoskie muszą być przechowywane w lodówce?
Lodówka zapewnia orzechom włoskim idealne warunki, zwłaszcza jeśli są już łuskane. Chłodne i ciemne miejsce zabezpiecza je przed jełczeniem i przedłuża ich trwałość nawet do kilku miesięcy. Ważne, by trzymać je w szczelnie zamkniętym pojemniku – orzechy bez skorupki łatwo chłoną zapachy innych produktów. Jeśli masz naprawdę dużą ilość orzechów, możesz je także zamrozić – zachowają świeżość nawet przez rok.
Czytaj także: To najlepszy sposób na przechowywanie wędliny w lodówce. Zachowa świeżość nawet tydzień dłużej!
To najlepszy sposób przechowywania orzechów włoskich
W przypadku orzechów łuskanych najlepszym sposobem przechowywania jest szczelny pojemnik – szklany słoik, metalowa puszekka lub woreczek strunowy. Trzeba przechowywać je w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Należy unikać trzymania ich w pobliżu źródeł ciepła i w wilgotnych pomieszczeniach, bo szybko mogą spleśnieć lub zjełczeć. Jeśli zdecydujesz się na mielenie orzechów, rób to tuż przed użyciem – wtedy zachowują najwięcej smaku i aromatu. Pamiętaj, by regularnie kontrolować stan orzechów i odrzucać te, które są czarne, gorzkie lub tłuste w dotyku.
Czytaj także: Tak przechowuj banany, a nie sczernieją. Owoce zachowają świeżość przez wiele dni
Dlatego warto zalać orzechy włoskie wrzątkiem
Zalanie orzechów włoskich wrzątkiem to prosty sposób na pozbycie się ewentualnych zanieczyszczeń, bakterii i szkodników, które mogą znajdować się na łupinie lub w środku. To także skuteczna metoda, by usunąć goryczkę, która czasem pojawia się w starszych orzechach. Po sparzeniu wrzątkiem orzechy łatwiej się obierają i są bezpieczniejsze do spożycia. Warto zastosować tę metodę zwłaszcza, gdy nie mamy pewności co do warunków ich wcześniejszego przechowywania. Pamiętaj jednak, by po takim zabiegu dokładnie je wysuszyć przed włożeniem do słoika czy pojemnika, by nie dopuścić do rozwoju pleśni.