Czym lepiej słodzić herbatę: miodem czy cukrem? Wyniki badań naukowców

Miód czy cukier – co lepiej wybrać dla zdrowia? Odpowiedź mogą dać wyniki badań naukowców. Warto wiedzieć, że miód oferuje więcej składników odżywczych niż zwykły cukier. Na co pomaga miód, jaki wybrać i ile można go spożywać?
fot. shutterstock.com

Miód zamiast cukru – czy to naprawdę lepszy wybór?

Wielu z nas sięga po miód jako zdrowszą alternatywę dla cukru. Czy słusznie? Eksperci nie mają wątpliwości: miód dostarcza składniki odżywcze, których nie znajdziemy w białym cukrze. To m.in. witaminy z grupy B, witaminę C oraz minerały – magnez, fosfor czy cynk. Niektóre rodzaje zawierają antyoksydanty, które wspierają serce i chronią przed wolnymi rodnikami.

Czytaj także: Dlatego nie powinno się dodawać miodu do gorącej herbaty

Na co pomaga jedzenie miodu?

W badaniach naukowych wykazano, że - jeżeli nie chcemy rezygnować z substancji słodzących w naszej diecie - regularne spożywanie miodu może korzystnie wpływać na poziom cholesterolu. Ma też niższy lub umiarkowany indeks glikemiczny (IG) niż cukier, dzięki czemu nie powoduje tak gwałtownych skoków cukru we krwi, choć nadal należy spożywać go z umiarem.

Co ciekawe, miód wspiera gojenie ran, działa przeciwbakteryjnie, a niektóre badania sugerują, że może łagodzić skutki uboczne terapii nowotworowych, wspomagać metabolizm alkoholu czy łagodzić objawy infekcji górnych dróg oddechowych u dzieci.

Czytaj także: Dodajesz cytrynę do gorącej herbaty? Eksperci ostrzegają przed skutkami

Jaki rodzaj miodu jest najzdrowszy?

Najwięcej prozdrowotnych właściwości mają miody nieprzetworzone. Warto sięgać po miód akacjowy lub koniczynowy – to właśnie ich wpływ na zdrowie serca został najlepiej udokumentowany. Przy kaszlu i infekcjach – miody gryczane czy spadziowe.

Ile miodu dziennie jest zdrowe?

Mimo licznych zalet, miód – podobnie jak cukier – to źródło węglowodanów i kalorii. Zalecana bezpieczna dawka dla dorosłych to maksymalnie 1-2 łyżki stołowe dziennie. Nadmiar może prowadzić do nadwagi, próchnicy i innych problemów zdrowotnych. Nie podawaj miodu dzieciom poniżej 1. roku życia.

Czytaj także: Zmieniasz pościel raz w tygodniu? Eksperci alarmują i mówią, jak często należy wymieniać poszewki i prześcieradła

Czym lepiej słodzić herbatę – miodem czy cukrem?

Jeśli musisz wybrać, miód jest zdecydowanie lepszą opcją niż cukier. Dostarcza więcej wartości odżywczych i dodatkowych korzyści zdrowotnych. Pamiętaj jednak, by nie zalewać go wrzątkiem – wysoka temperatura niszczy cenne enzymy i witaminy. Najlepiej dodawać miód do lekko przestudzonej herbaty.

Mimo, że miód pod względem wartości odżywczych i właściowści jest lepszy od cukru, nadal należy spożywać go z umiarem.

Artykuł nie stanowi porady medycznej i nie zastąpi konsultacji ze specjalistą.

Źródła: verywellhealth.com, rmf.fm