To mięso ma mało kalorii, a Polacy wciąż rzadko je jedzą. Jest lepsze od indyka?

Jakie mięso jest najzdrowsze? To często zadawane pytanie. Wiele osób wybiera niskokaloryczny drób. Okazuje się, że równie dobrą opcją jest cielęcina. Ma więcej wartości odżywczych i mniej kalorii. Mimo to wciąż sięgamy po nie rzadko.
fot. shutterstock.com

Jakie mięso jest najlepsze?

Cielęcina wyróżnia się bardzo niską zawartością tłuszczu i kalorii w porównaniu do innych mięs. W 100 gramach cielęciny znajdziemy od 120 do 170 kcal, w zależności od wybranej części. Na przykład polędwica z cielęciny to około 116 kcal i 3,3 g tłuszczu, podczas gdy udziec to tylko 107 kcal i 1,8 g tłuszczu. Dla porównania, indyk zawiera od 80 do 140 kcal, wieprzowina zawiera od 128 kcal (szynka) do nawet 326 kcal (boczek) w 100 gramach. Cielęcina jest także bogata w białko (ok. 20 g/100 g), witaminy z grupy B (szczególnie B12), cynk, potas i nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Dzięki temu wspiera odporność, układ nerwowy i kondycję skóry oraz włosów.

Z jakiego zwierzęcia jest cielęcina?

Cielęcina to mięso pozyskiwane z młodych cieląt. Dzięki temu mięso to jest wyjątkowo delikatne i praktycznie pozbawione międzymięśniowych warstw tłuszczu, które pojawiają się u starszych zwierząt. Cielęcina uznawana jest za jedno z najcenniejszych mięs pod względem wartości odżywczych.

Czytaj także: Jak długo mięso może leżeć w zamrażarce? Te informacje cię zaskoczą

Jak przyrządzić cielęcinę, żeby była miękka?

Tajemnica miękkiej cielęciny tkwi w odpowiedniej obróbce. Szefowie kuchni mówią, że istotne jest krojenie mięsa w poprzek włókien. Ważna jest też temperatura: warto wyjąć cielęcinę z lodówki, by miało temperaturę pokojową i powoli gotować. Dobrze sprawdza się również marynowanie mięsa w jogurcie lub mleku, co dodatkowo zmiękcza włókna.

Jak ograniczyć w diecie nasycone kwasy tłuszczowe?

Ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie jest ważne dla zdrowia serca. Najlepiej unikać tłustych mięs, takich jak wieprzowina, baranina czy gęś, a także tłustych wędlin (baleron, pasztetowa, salami) i tłustych produktów mlecznych (sery żółte, topione, tłuste mleko). Jeżeli nie chcemy wyeliminować mięsa z diety, warto zamienić je na chude opcje, takie jak cielęcina, królik czy indyk, a zamiast słodyczy sięgać nasiona oraz orzechy.

Czytaj także: To najzdrowsza ryba na świecie! Jest dużo zdrowsza niż czerwone mięso

Co dobrego zrobić z cielęciny? 3 proste przepisy

Gotowana cielęcina z warzywami

Składniki:

  • 600 g cielęciny (np. mostek, łopatka)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 1 cebula
  • przyprawy

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą
  2. Dodaj obrane i pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie
  3. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, zbierając szumowiny
  4. Dopraw przyprawami
  5. Podawaj z warzywami i ziemniakami lub kaszą.

Pieczona cielęcina z ziołami

Składniki:

  • 800 g cielęciny (np. udziec)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 1 łyżka świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • przyprawy

Przygotowanie:

  1. Mięso natrzyj oliwą, czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem.
  2. Włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową lub pokrywką.
  3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 1,5 godziny (co 30 minut polewaj powstałym sosem).
  4. Po upieczeniu odstaw na 10 minut, pokrój w plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Duszona cielęcina w warzywach

Składniki:

  • 500 g cielęciny (np. szynka, łopatka)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • przyprawy

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w większe kawałki, warzywa w plasterki.
  2. Włóż wszystko do garnka lub głębokiej patelni, dodaj bulion.
  3. Przykryj i duś na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Podawaj z kaszą lub ziemniakami.

Źródło: ncez.pl, dietetycy.org.pl

Artykuł ma charakter edukacyjny. Nie stanowi porady dietetycznej i nie zastąpi wizyty u specjalisty.