Rozkruszek mączny – co to za szkodnik?
Rozkruszek mączny (Acarus siro) to gatunek roztocza z rodziny rozkruszków. Jest bardzo niewielki, ciało dochodzi do długości zaledwie pół milimetra. Ma kremową barwę, lekko połyskujące. Jest pokryty pancerzykiem i małymi włoskami. Trudno dostrzec go gołym okiem, skupiska osobników wyglądają jak małe, białe kropki. Jeśli widzisz takie poruszające się obiekty w swojej kuchni, musisz działać natychmiast.
Rozkruszek mączny – niebezpieczny szkodnik
Rozkruszek mączny żeruje na pokarmach suchych, w tym na mące i ziarnach zbóż, z których wygryza bielmo. Mąka zaatakowana przez tego szkodnika zaczyna cuchnąć stęchlizną. Rozwija się wyłącznie przy wilgotności powietrza na poziomie powyżej 12%. W żywności pozostawia swoje odchody, wylinki, a także jaja. Przez to zwiększa ryzyko pojawienia się pleśni i różnych bakterii. Samica rozkruszka może dać życie nawet 250 osobnikom.
Te insekty dobrze znane są osobom pracującym w dużych magazynach żywności. Tam potrafią wywoływać świąd i podrażnienia skóry, które są nazywane „świądem magazynierów”. Wspomniane włoski drażnią drogi oddechowe, a u alergików wywołują zapalenie spojówek.
Rozkruszek mączny – jak się go pozbyć?
W rzeczywistości rozkruszek mączny jest jednym z najbardziej powszechnych szkodników magazynów żywności. Nie oznacza to, że nie może zaatakować naszej kuchni – dociera do niej dzięki zainfekowanym produktom np. ze sklepu. Walka z tym insektem na własną rękę jest bardzo trudna i wymaga pozbycia się całej żywności sypkiej. Zaleca się kontakt ze specjalistyczną firmą, która dobierze odpowiednią metodę eliminacji rozkruszka mącznego. Zignorowanie problemu może skończyć się zainfekowaniem innych produktów w domu i zalęgnięcia się insekta na bardzo dużą skalę.
Co ciekawe, rozkruszki mączne są celowo wprowadzane na etapie produkcji sera Mimolette. To one nadają mu specyficzny smak.
Sprawdź więcej informacji o domowych szkodnikach: