Ziemniaki ugotują się szybciej i będą lepsze w smaku. Wystarczy łyżka

Gotowanie ziemniaków wydaje się być jedną z najbardziej podstawowych umiejętności w kuchni. Większość z nas robi to automatycznie - w osolonej wodzie i na pełnym ogniu. Jednak nawet tak prosta czynność może zostać znacząco ulepszona dzięki jednemu, prostemu trikowi.
Jak przyspieszyć gotowanie ziemniaków? Fot. Shutterstock

Sekret perfekcyjnych ziemniaków. Wystarczy łyżka

Dodanie łyżki masła lub oleju do wody, w której gotujemy ziemniaki, potrafi zdziałać cuda. Tłuszcz tworzy na powierzchni wody cienką warstwę, która nie tylko równomiernie rozprowadza ciepło, ale także delikatnie „zamyka” strukturę ziemniaka. Efekt? Szybsze gotowanie, ziemniaki, które się nie rozpadają, a na dodatek mają bardziej kremowy smak i delikatniejszą teksturę.

Koniec z darmowymi workami na śmieci! Gminy wprowadzają zmiany
Coraz więcej gmin w Polsce rezygnuje z bezpłatnych worków na śmieci. Nowe przepisy mają usprawnić segregację i ułatwić kontrolę nad prawidłowym sortowaniem odpadów.

Jak wzbogacić smak ziemniaków?

Jeśli chcesz podnieść poziom swoich kulinarnych umiejętności, nie zatrzymuj się na dodaniu tłuszczu. Wzbogacenie wody, w której gotujesz ziemniaki, o ząbek czosnku, kawałek cebuli czy liść laurowy, może nadać bulwom wyjątkowego aromatu. Dla tych, którzy lubią eksperymentować, polecamy dodanie kopru, rozmarynu czy nawet szczypty kurkumy. Kluczowy jest jednak tłuszcz, który wydobywa głębię smaku i nadaje ziemniakom niepowtarzalną strukturę.

Tuje brązowieją? Sprawdź, jak za grosze przywrócić im zieleń
Polacy pokochali tuje za ich gęsty, zielony parawan oddzielający ogród od ciekawskich spojrzeń sąsiadów. Jednak nawet te odporne rośliny potrafią sprawić niemiłą niespodziankę, tracąc swój kolor i brązowiejąc. Co robić, gdy twój...

Gotowanie ziemniaków: prosty trik, wielka zmiana

Ten sposób gotowania ziemniaków nie jest żadną nowością, ale zaskakująco wiele osób o nim nie wie. Raz spróbujesz, a gwarantujemy, że nie wrócisz już do gotowania ziemniaków „na sucho”. Ten patent sprawdzi się przy każdej odmianie ziemniaków, zarówno młodych, jak i starszych. Co więcej, jest to metoda całkowicie bezpieczna i niewymagająca żadnych specjalnych zmian w przepisach czy proporcjach. Wystarczy jedna łyżka tłuszczu dodana do wody i gotowanie ziemniaków staje się nie tylko prostsze, ale i smaczniejsze.

Źródło: kuchnia.wp.pl

Czytaj dalej: