- Proszek do pieczenia można zastąpić sodą oczyszczoną, alkoholem, amoniakiem lub domowym proszkiem BIO.
- Kluczowe jest użycie składnika o kwaśnym odczynie, aby aktywować sodę oczyszczoną.
- Własnoręcznie wykonany proszek do pieczenia BIO alternatywa dla sklepowych produktów. Sprawdź przepis.
Tak działa proszek do pieczenia. Czym go zastąpić?
Proszek do pieczenia, znany też jako pulchnik, to mieszanka kilku składników. Główną rolę odgrywa wodorowęglan sodu, czyli soda oczyszczona. To ona odpowiada za wydzielanie dwutlenku węgla, który spulchnia ciasto podczas pieczenia. Kwas (najczęściej cytrynowy) aktywuje sodę, a skrobia pełni funkcję stabilizatora i zapobiega zbrylaniu się proszku. Cały proces zaczyna się już w temperaturze 160°C i sprawia, że wypieki są lekkie i puszyste.
Czytaj także: Nie olej, nie margaryna. Co dodać do ciasta drożdżowego, było wilgotne i puszyste?
Czego mogę użyć, jeśli skończył mi się proszek do pieczenia? O tym pamiętaj, stosując sodę
Najprostszym zamiennikiem proszku do pieczenia jest soda oczyszczona. Jednak, aby zadziałała, musisz dodać do ciasta składnik o kwaśnym odczynie. Może to być m.in.:
- maślanka
- kefir
- ocet
- miód
- ciemny cukier
- śmietana
- sok z cytrusów
- jabłka
Co istotne, ilość składnika kwaśnego powinna być nieco większa niż ilość sody, by zapobiec gorzkiemu posmakowi. Pamiętaj, że 1 łyżeczka sody zastępuje 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Ciasto z sodą oczyszczoną trzeba szybko wstawić do piekarnika. Spulchnianie zaczyna się natychmiast po połączeniu sody z kwaśnym składnikiem, więc nie zwlekaj z pieczeniem. Zbyt długie przetrzymywanie surowego ciasta w temperaturze pokojowej sprawi, że wypiek nie urośnie tak, jak powinien. Sodę lub proszek do pieczenia zawsze dokładnie mieszaj z suchymi składnikami, by ciasto wyrosło równomiernie i nie popękało.
Czytaj także: Co dodać do ciasta kruchego, żeby było miękkie?
Tak uratujesz ciasto bez proszku do pieczenia. Możesz użyć tych 3 rzeczy
- Soda oczyszczona + składnik kwaśny – klasyka, która zawsze działa.
- Alkohol – koniak lub rum także sprawdzą się jako zamiennik. 3 łyżeczki alkoholu odpowiadają 1 łyżeczce proszku do pieczenia. Dodaj je do ciasta, by uzyskać puszysty wypiek i lekki aromat.
- Proszek do pieczenia BIO – domowej roboty mieszanka z 100 g sody oczyszczonej, 250 g skrobi kukurydzianej i 90 g kamienia winnego. Wszystko przesiej, wymieszaj i przechowuj w szczelnym pojemniku.
Czytaj także: Co dodać do ciasta naleśnikowego, żeby było puszyste i lekkie? Oto przepis
- To najlepszy sposób na przechowywanie sałaty, żeby nie zwiędła. Zachowa świeżość przez wiele dni!
- Nie w torebce ani nie w plastiku. W czym najlepiej przechowywać suszone zioła i przyprawy?
- Jak przechowywać cebulę, żeby nie gniła i nie kiełkowała? Nie w lodówce ani nie obok ziemniaków. Większość Polaków popełnia błąd

