Sekret zdrowej wątroby i niskiego cholesterolu
Granat to prawdziwa bomba składników odżywczych, która może znacząco poprawić jakość życia, zwłaszcza u osób po pięćdziesiątce. Ten niepozorny owoc wspiera pracę serca, wątroby oraz układ odpornościowy, a także pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.
Mało kalorii, dużo błonnika i witamin
W stu gramach granatu znajdziemy zaledwie osiemdziesiąt trzy kalorie, za to aż cztery gramy błonnika. To właśnie błonnik wspiera prawidłowe trawienie i pomaga kontrolować apetyt, co jest szczególnie ważne dla osób dbających o linię. Granat dostarcza również witaminy C, K oraz kwasu foliowego, związków niezbędnych dla odporności, zdrowia naczyń krwionośnych i procesów regeneracyjnych.
Antyoksydanty i polifenole – tarcza dla organizmu
Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów granat skutecznie zwalcza wolne rodniki i redukuje stany zapalne w organizmie. Szczególnie cenne są zawarte w nim polifenole, garbniki i punicalagin, czyli związki o silnym działaniu przeciwutleniającym. Dodatkowo zawarte w granacie flawonoidy i kwas elagowy pomagają chronić komórki wątrobowe przed uszkodzeniami oraz wspierają ich regenerację.
Granat – smaczny i wszechstronny
Oprócz prozdrowotnych właściwości granat ma jeszcze jedną zaletę. Jest uniwersalny i ma pyszny smak. Można go wykorzystać w wielu potrawach, jako dodatek do burrito czy owsianki i sałatki lub zrobić z niego sok.To prosty sposób, by zadbać o zdrowie każdego dnia.
Źródło: portal.abczdrowie.pl

