Widzisz w kuchni białe, ruszające się kropki? To niebezpieczny szkodnik

Wiele domowych szkodników jest łatwych do zauważenia. W takich wypadkach szybko można podjąć działania, aby pozbyć się problemu. W przypadku rozkruszka mącznego sytuacja wygląda inaczej – jest mały, niepozorny i nietrudno go przeoczyć. Zlekceważenie go może mieć opłakane skutki.
Widzisz w kuchni białe, ruszające się kropki? To niebezpieczny szkodnik, fot. Shutterstock

Rozkruszek mączny – co to za szkodnik?

Rozkruszek mączny (Acarus siro) to gatunek roztocza z rodziny rozkruszków. Jest bardzo niewielki, ciało dochodzi do długości zaledwie pół milimetra. Ma kremową barwę, lekko połyskujące. Jest pokryty pancerzykiem i małymi włoskami. Trudno dostrzec go gołym okiem, skupiska osobników wyglądają jak małe, białe kropki. Jeśli widzisz takie poruszające się obiekty w swojej kuchni, musisz działać natychmiast.

Rozkruszek mączny – niebezpieczny szkodnik

Rozkruszek mączny żeruje na pokarmach suchych, w tym na mące i ziarnach zbóż, z których wygryza bielmo. Mąka zaatakowana przez tego szkodnika zaczyna cuchnąć stęchlizną. Rozwija się wyłącznie przy wilgotności powietrza na poziomie powyżej 12%. W żywności pozostawia swoje odchody, wylinki, a także jaja. Przez to zwiększa ryzyko pojawienia się pleśni i różnych bakterii. Samica rozkruszka może dać życie nawet 250 osobnikom.

Te insekty dobrze znane są osobom pracującym w dużych magazynach żywności. Tam potrafią wywoływać świąd i podrażnienia skóry, które są nazywane „świądem magazynierów”. Wspomniane włoski drażnią drogi oddechowe, a u alergików wywołują zapalenie spojówek.

Rozkruszek mączny – jak się go pozbyć?

W rzeczywistości rozkruszek mączny jest jednym z najbardziej powszechnych szkodników magazynów żywności. Nie oznacza to, że nie może zaatakować naszej kuchni – dociera do niej dzięki zainfekowanym produktom np. ze sklepu. Walka z tym insektem na własną rękę jest bardzo trudna i wymaga pozbycia się całej żywności sypkiej. Zaleca się kontakt ze specjalistyczną firmą, która dobierze odpowiednią metodę eliminacji rozkruszka mącznego. Zignorowanie problemu może skończyć się zainfekowaniem innych produktów w domu i zalęgnięcia się insekta na bardzo dużą skalę.

Co ciekawe, rozkruszki mączne są celowo wprowadzane na etapie produkcji sera Mimolette. To one nadają mu specyficzny smak.

Sprawdź więcej informacji o domowych szkodnikach:

Te ślady w domu oznaczają poważny problem. Tak rozpoznasz obecność pluskwy
Pluskwy należą do jednych z najbardziej uciążliwych szkodników domowych. Równie trudne są próby pozbycia się ich. Jak sprawdzić, czy problem nie pojawił się pod twoim dachem? Istnieje kilka bardzo charakterystycznych oznak, że masz do...

Myszy będą omijać twój dom z daleka. Wystarczy jedna rzecz z kuchni
Jesień to czas, kiedy wiele zwierząt szuka schronienia przed nadchodzącą zimą. Mowa nie tylko o owadach, ale również o gryzoniach – w tym myszach. Istnieje prosty sposób na to, aby ochronić się przed niechcianymi lokatorami. Wystarczy...

To nie wszy ani mrówki. Gryzki w kuchni mogą siać spustoszenie
Gryzki to szkodniki bardzo małe, jednak swój rozmiar nadrabiają swoim niszczycielskim działaniem. Ich liczna grupa może siać prawdziwe spustoszenie w kuchni. Jak je rozpoznać i co zrobić, aby się ich pozbyć?