Tak przechowuj banany, a nie sczernieją. Owoce zachowają świeżość przez wiele dni

Jak przechowywać w domu banany? często zbyt szybko ciemnieją i tracą świeżość? Istnieje prosty sposób na ich przechowywanie
fot. shutterstock.com

Jak przechowywać banany, żeby nie sczerniały?

Banany to jedne z najchętniej wybieranych owoców na całym świecie. Niestety, często zdarza się tak, że kupione owoce szybko stają się przejrzałe, a ich skórka ciemnieje. Istnieje prosty sposób, który sprawi, że raz na zawsze pozbędziesz się tego problemu. Najważniejsze to zredukować kontakt bananów z gazem etylenowym, który przyspiesza ich dojrzewanie.

Czytaj także: Co się dzieje, gdy codziennie jesz banany? Dietetyczka mówi jasno

Z czym nie mogą leżeć banany?

Warto pamiętać, że banany nie powinny być przechowywane w pobliżu innych owoców, zwłaszcza jabłek, gruszek czy awokado. Te owoce wydzielają duże ilości etylenu, który sprawia, że banany dojrzewają i ciemnieją znacznie szybciej. Najlepiej więc trzymać banany osobno, na przykład na specjalnym stojaku lub w oddzielnej misce, z dala od innych produktów.

Czytaj także: Biorę cztery banany i garść orzechów. Po 30 minutach mam gotowy deser na weekend!

Dlatego ludzie owijają końcówki bananów folią aluminiową

Owijanie końcówek bananów folią aluminiową stało się popularnym trikiem wśród osób dbających o niemarnowanie żywności. Folia blokuje wydzielanie etylenu przez ogonki, dzięki czemu owoce nie dojrzewają zbyt szybko i nie ciemnieją. Co ciekawe, jeśli nie masz w domu folii, możesz także spróbować przechowywać banany w zamkniętym szklanym pojemniku – pod warunkiem, że umieścisz go w chłodnym i ciemnym miejscu, z dala od słońca. Dzięki tym prostym sposobom unikniesz wyrzucania przejrzałych bananów i zawsze będziesz mieć pod ręką świeże owoce na przekąskę lub do koktajlu.