Jak wyglądają gryzki?
Gryzki, które bywają też nazywane psotnikami, to owady dość małe – mierzą zwykle od 0,7 mm do 1 cm. Głowa posiada czułka, a ciało jest nieco spłaszczone w kolorze bladoszarym, ciemnobrązowym lub żółtobiałym. Choć cała grupa mieści w sobie około 4400 gatunków, w Polsce spotkamy tylko ok. 100 z nich. Ich widok może niektórym przywodzić na myśl wszy, choć z punktu widzenia biologii gryzkom jest bliżej do termitów.
Nie zmienia to faktu, że psotniki to szkodniki domowe, które potrafią wyrządzić niemałe szkody. Za swój cel obierają wszelkie pomieszczenia z żywnością.
W jaki sposób gryzki szkodzą?
Jeśli chodzi o gryzki w kuchni, najczęściej są to przedstawiciele rodziny Trogidae, czyli zakamarnikowatych. Nazwa nie jest tu przypadkowa – insekty chowają się w piwnicach, szczelinach, schowkach, ale i oczywiście w kuchennych szafkach. Jako że żywią się m.in. szczątkami organicznymi, w naszych domach szukają mąki, ryżu i zbóż. Gryzki są więc dużym zagrożeniem dla wszystkich magazynów żywności, choć ich obecność w zwykłej kuchni również zakończy się niemałymi szkodami.
Choć insekty te nie są w stanie ugryźć człowieka bezpośrednio, zanieczyszczają żywność. Dodatkowo ich obecność to znak wilgoci w pomieszczeniu, co może wiązać się z ryzykiem wystąpienia pleśni. Gryzki przenoszą też alergeny i zarodniki grzybów.
Jak zwalczyć gryzki?
Na gryzki istnieją domowe sposoby, które skutecznie pozwolą pozbyć się problemu. Przetarcie szafek mieszanką octu i soku z cytryny (można też użyć sody oczyszczonej) jest konieczne. Możesz też spryskać miksturą miejsca, w które uciekają (i z których wychodzą) gryzki. Suchą żywność, w której zadomowiły się insekty, wyrzuć. Problem pojawia się jednak, kiedy liczebność psotników jest bardzo duża – wtedy możesz sięgnąć po dostępne na rynku specjalistyczne środki do walki z tymi owadami. Pamiętaj też o profilaktyce – regularne sprzątanie i eliminowanie potencjalnych źródeł wilgoci to najlepsza ochrona przed inwazją gryzków.