Poplista

1
Pezet, Auer Dom nad wodą
2
Alan Walker x Meek Dancing in Love
3
Benson Boone Sorry I'm Here For Someone Else

Co było grane?

02:23
Wilki Bohema
02:27
Stan Zapalny Ego
02:35
Coldplay / Burna Boy / Little Simz / Elyanna / Tini We Pray

Ten produkt bije rekordy popularności przed Wielkanocą! Polacy kupują go masowo

Wielkanoc już za kilka dni! W wielu polskich domach planowane są już duże zakupy, podczas których wybrane zostaną produkty, które włożone zostaną do koszyczka, a także podane na uroczystym śniadaniu. Jak się okazuje, jeden z nich bije rekordy popularności tylko przy okazji tych świąt!
Zakupy przed świętami, fot. Shutterstock

Co kupujemy przed Wielkanocą?

Aplikacja Listonic przeanalizowała liczbę popularnych produktów, które pojawiają się na listach zakupowych Polaków tuż przed świętami wielkanocnymi. Dane z 2024 roku pokazały, że jest jeden produkt spożywczy, który w okolicy Wielkanocy bije absolutne rekordy popularności. Wbrew pozorom wcale nie są to jajka czy majonez! Chodzi o chrzan.

Są jednak produkty, które tylko przed Wielkanocą biją rekordy. Tak jest na przykład z chrzanem, który tylko w dwa dni przed świętami wielkanocnymi został dodany do listy zakupów więcej razy niż przez niemal cały grudzień – wyjaśnia Magdalena Garus.

Właściwości zdrowotne chrzanu

Chrzan to popularna roślina przyprawowa, ceniona za intensywny smak i liczne właściwości zdrowotne. W Polsce szczególnie często pojawia się na stołach podczas świąt wielkanocnych, jednak warto sięgać po niego przez cały rok.

ZOBACZ TEŻ: Nowe odkrycie naukowców. Popularny lek przeciwbólowy może tak działać na organizm

Chrzan zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak: witamina C, witaminy z grupy B, potas, wapń, magnez oraz żelazo. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C (około 100 mg na 100 g), wzmacnia odporność organizmu, wspomaga walkę z infekcjami oraz działa antyoksydacyjnie, chroniąc komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Roślina ta jest również bogata w glukozynolany – związki o działaniu przeciwnowotworowym. Badania wskazują, że regularne spożywanie może zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, zwłaszcza układu pokarmowego.

Wpływ chrzanu na organizm

Chrzan wykazuje silne działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe, dlatego często stosowany jest jako naturalny środek wspomagający leczenie infekcji dróg oddechowych. Dzięki zawartości olejków eterycznych, ułatwia oddychanie, oczyszcza zatoki oraz łagodzi objawy przeziębienia.

CZYTAJ TEŻ: Ten produkt pomaga w szybszym zasypianiu i poprawia jakość snu. Wielu z nas ma go w lodówce!

Ponadto, chrzan wspiera układ trawienny – pobudza wydzielanie soków żołądkowych, poprawia apetyt oraz przyspiesza metabolizm. Osoby cierpiące na niestrawność czy wzdęcia mogą odczuć ulgę po spożyciu niewielkiej ilości tej przyprawy.

Chrzan w kuchni: przykładowe dania

Chrzan doskonale komponuje się z wieloma potrawami, zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Na polskich stołach często pojawia się jako:

  • Tradycyjna biała kiełbasa z chrzanem – klasyczne danie wielkanocne, które dzięki chrzanowi nabiera wyrazistego smaku.
  • Ćwikła z chrzanem – popularny dodatek do mięs, szczególnie pieczonych i wędlin.
  • Sos chrzanowy – idealny do jajek na twardo, ryb, pieczonych mięs oraz warzyw gotowanych na parze.
  • Zupa chrzanowa – aromatyczna, rozgrzewająca zupa, szczególnie polecana w chłodne dni.
  • Sałatka ziemniaczana z chrzanem – świetny dodatek do grillowanych potraw, który nadaje im świeżości i ostrości.
Czytaj dalej:
Polecamy