Czym zastąpić jajko?
Zabrakło jajek w lodówce? A może z powodów etycznych lub zdrowotnych nie chcesz ich jeść, nie rezygnując z ulubionych potraw? Na rynku obecne są produkty w proszku, które zastępują jajka. Jednak dziś przyjrzymy się naturalnym składnikom, które są dla nich świetną alternatywą. Dzięki nim nasze ulubione dania zachowają odpowiednią konsystencję i smak.
Czytaj także: Dlatego warto gotować jajka 32 minuty. Mało kto o tym wie! Naukowcy potwierdzają
7 zamienników jajka - co zamiast niego dodać do gofrów, panierki, kotletów, naleśników czy ciasta?
Szukasz alternatywy dla jajek w swoich ulubionych przepisach? Istnieje wiele skutecznych zamienników, które mogą zrewolucjonizować gotowanie i pieczenie. Przedstawiamy sprawdzone sposoby, dzięki którym twoje ciasta, naleśniki czy panierka zachowają idealną konsystencję bez użycia tradycyjnych jajek.
- Siemię lniane - jego zmielone ziarna, po wymieszaniu z wodą, tworzą żelową masę, która doskonale łączy składniki. Dodatkowo, lekko orzechowy posmak siemienia lnianego idealnie komponuje się ze słodkimi wypiekami.
- Jogurt - ¼ szklanki jogurtu może zastąpić jedno jajko, szczególnie w przepisach na ciasta, babeczki i muffiny. Dzięki temu wypieki stają się wilgotne i puszyste.
- Tofu jedwabiste - około 50-60 g tego produktu może zastąpić jedno jajko. Jest to szczególnie przydatne w przepisach, gdzie jajko służy jako spoiwo.
- Aquafaba - woda, w której gotowano ciecierzycę lub inne nasiona strączkowe, może być ubita i użyta jako dodatek do ciast, kremów czy musów, wprowadzając do nich puszystość i lekkość.
- Mąka z ciecierzycy i mąka sojowa - obie te mąki, po wymieszaniu z wodą, mogą zastąpić jajka, szczególnie w omletach czy jako spoiwo w panierce.
- Mus owocowy - jabłkowy, dyniowy, bananowy czy z batatów, doskonale nadaje się do mokrych ciast i muffinek, wprowadzając do nich dodatkową wilgoć i słodycz.
Czytaj także: Oto warzywo, które zawiera więcej białka niż jajko. Wspiera pracę serca i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu
Wykorzystanie tych zamienników nie tylko pozwala na eksperymentowanie w kuchni, ale także otwiera drzwi do zdrowszego odżywiania i uwzględnienia w diecie większej różnorodności składników. Warto zatem mieć te alternatywy pod ręką, aby móc cieszyć się ulubionymi potrawami, nawet gdy zabraknie w domu jajek.