Takie śniadanie mogę jeść codziennie! Zdrową pastę do smarowania przygotowuję w kilka minut

Awokado to prawdziwy śniadaniowy hit! Wykorzystuje się je między innymi do przygotowania pysznej i pełnej witamin pasty do smarowania. Przepis jest bardzo prosty i zajmuje tylko kilka minut!
Pasta z awokado, fot. Shutterstock
  • Awokado to świetna opcja na śniadanie! Produkt zawiera zdrowe tłuszcze, wspiera wątrobę i hamuje przedwczesne procesy starzenia.
  • Awokado można jeść na różne sposoby, a jednym z nich jest przygotowanie pasty do smarowania. Przepis jest bardzo prosty, a taką pastę można wykorzystać do kanapek czy wrapów. 

Awokado na śniadanie

Śniadanie, w którym znajduje się awokado, to fantastyczny pomysł na rozpoczęcie dnia. Taki posiłek dostarczy nam wielu witamin, między innymi tych z grupy A, B i C. Awokado zawiera także zdrowe tłuszcze i pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu, co zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Działa też wspomagająco na wątrobę i hamuje przedwczesne procesy starzenia. Produkt warto włączyć do diety, jeśli mamy nadkwasotę.

Dlaczego pary postanawiają się rozstać? Ekspertka wymienia 10 powodów
Dane dostępne w publikacji Głównego Urzędu Statystycznego mówią jasno: w 2024 roku zawarto ponad 135 tys. nowych związków małżeńskich, a rozwiodło się ponad 57 tys. par. Taki wynik rozstań to o ok. 0,6 tys. więcej niż w 2023 roku, a...

Popularną propozycją śniadaniową z wykorzystaniem tego składnika, są kanapki lub tosty z pastą z awokado. Przepis jest banalnie prosty!

Przepis na pastę z awokado

Składniki na 4 porcje:

  • 4 dojrzałe awokado,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona cebula,
  • pół papryczki chili,
  • pół pęczka świeżej kolendry,
  • sok wyciśnięty z 1 limonki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz do smaku.

Zaczynamy od przekrojenia awokado na pół i usunięciu pestki. Przy pomocy łyżeczki wyjmujemy miąższ i rozgniatamy go w miseczce widelcem. Siekamy cebulę i chili, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do miski. Wlewamy odrobinę oliwy i sok z limonki. Całość przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Gotowe!

Taka pasta nie tylko świetnie sprawdzi się na kanapkach, a wykorzystać ją możemy również przy wrapach. Fantastycznie smakuje także jako dodatek do surowych warzyw lub krakersów.

Czytaj dalej: