Rosół będzie o wiele smaczniejszy. Wystarczy dodać jedną łyżeczkę! To trik stosowany przez ekspertów kulinarnych

Chcesz, żeby rosół z kurczaka zachwycił wszystkich domowników i gości? Ekspertka kulinarna zdradza prosty trik, dzięki któremu zupa nabierze nie tylko głębszego smaku, ale i apetycznego, złocistego koloru. Wystarczy jedna łyżeczka, by zupa była jeszcze lepszy!
fot. shutterstock.com

Jak ugotować pyszny rosół z kurczaka? Ekspertka kulinarna wyjaśnia

Rosół z kurczaka to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. W jesienne i zimowe dni miska gorącej, domowej zupy smakuje najlepiej. Choć w sklepach nie brakuje gotowych bulionów, nic nie zastąpi rosołu przygotowanego od podstaw. Jak sprawić, by był jeszcze smaczniejszy i prezentował się naprawdę imponująco? Christina Manian, ekspertka kulinarna z Simply Recipes, podpowiada: 

Rosół z kurczaka będzie smaczniejszy i będzie wyglądał imponująco, jeśli dodasz prosty składnik polecany przez kucharza.

Okazuje się, że sekret tkwi w kurkumie.

Czytaj także: Tego warzywa nie dodawaj do rosołu. Dietetyk mówi: jest szkodliwe dla zdrowia

Prosty przepis na rosół z kurczaka. Instrukcja krok po kroku

  • Przygotuj składniki: kurczak, marchew, cebula, seler, pietruszka, przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, kurkuma)
  • Podsmaż warzywa: ekspertka zaleca, by nie wrzucać warzyw od razu do bulionu.

Najpierw je lekko podsmażam. To doskonała okazja, by podsmażyć też kurkumę

– radzi Christina.

  • Dodaj kurkumę: gdy warzywa zmiękną, wsyp pół łyżeczki kurkumy i smaż jeszcze przez minutę, by przyprawa uwolniła aromat.
  • Gotuj bulion: dodaj mięso i przyprawy, zalej wszystko wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż rosół nabierze głębokiego smaku.
  • Dopraw do smaku: jeśli lubisz intensywniejszy kolor i aromat, możesz dodać ulubione przyprawy – według własnych upodobań.

Co dodać do rosołu żeby był smaczny? Wystarczy jedna łyżeczka kurkumy

Dlaczego wielu kucharzy dodaje kurkumę do rosołu? Christina Manian wyjaśnia:

Ta przyprawa dodaje zupie unikatowego, ziemistego, pieprznego i lekko piżmowego smaku.

Kurkuma ma jeszcze jedną zaletę – nadaje rosołowi piękny, złocisty kolor, który sprawia, że zupa wygląda imponująco. „Ten podstawowy składnik kuchenny nadaje zupie cudowny, złocisty odcień, który większość ludzi kojarzy właśnie z rosołem. Piękny kolor wzbogaca całe doświadczenie jedzenia — bo najpierw jemy oczami. A do tego kurkuma jest bardzo bogata w składniki odżywcze” – podkreśla ekspertka.

Czytaj także: Zostało ci mięso z rosołu? Wykorzystaj je! 7 genialnych pomysłów na obłędnie smaczne dania

Źródło: express.co.uk, rmf.fm