Jaki chleb jest najzdrowszy? Eksperci wskazują jasno. Kilogramy lecą w dół!

Chcesz schudnąć lub obniżyć poziom cholesterolu, ale nie wyobrażasz sobie dnia bez pieczywa? Naukowcy mają dobre wieści – istnieje rodzaj chleba, który nie tylko nie przeszkadza w odchudzaniu, ale wręcz wspiera ten proces. Sprawdź, co mówią eksperci.
fot. shutterstock.com

Czy żytni chleb jest zdrowy? Eksperci tłumaczą

Naukowcy przeanalizowali nawyki żywieniowe i wskazali pieczywo, które może być sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami oraz wysokim cholesterolem. Hiszpańska Fundacja Żywienia podkreśla, że chleb żytni wyróżnia się niską zawartością tłuszczu – zaledwie 3,3 g na 100 g. To właśnie dzięki temu może być dobrym wyborem dla osób, które liczą kalorie. Eksperci zwracają uwagę na inne zalety żytniego pieczywa:

Zawarty w nim błonnik daje uczucie sytości i wspomaga trawienie. Pomaga też eliminować tzw. „zły” cholesterol (LDL), zapobiegając problemom sercowo-naczyniowym poprzez oczyszczanie tętnic.

Chleb żytni to także bogactwo minerałów: fosforu, żelaza, wapnia, selenu i sodu. Badacze podkreślają, że wzmacnia kości, zęby oraz układ odpornościowy. To również doskonały wybór dla wegetarian i wegan.

Czytaj także: Czy mrożony chleb jest zdrowy? Lekarka nie pozostawia wątpliwości: „po rozmrożeniu na patelni duża część węglowodanów w chlebie zamieni się...”

Ten chleb jest najmniej kaloryczny. To dobry wybór na odchudzanie

Zawarty w chlebie żytnim razowym na zakwasie błonnik nie tylko syci na dłużej, ale też reguluje pracę jelit i wspiera prawidłowy poziom cukru we krwi.

Spożywanie chleba żytniego prowadzi do wolniejszego spadku poziomu glukozy we krwi, co jest bardzo korzystne dla zdrowia

 – wskazują naukowcy. Jak tłumaczą badacze z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii, zakwas żytni wspiera rozwój dobrej mikroflory jelitowej, a obecne w życie fitochemikalia działają jak przeciwutleniacze. To wszystko przekłada się na lepszy metabolizm i większą odporność organizmu.

Nie dajcie się zwieść hasłom reklamowym typu 'wysoka zawartość błonnika' na opakowaniach chleba — próg, by móc tak twierdzić, jest bardzo niski i wynosi zaledwie 6 g na 100 g. Zamiast tego, szukajcie stosunku węglowodanów do błonnika (C:F) mniejszego niż 5:1. Sam wybieram chleby na zakwasie z mąki żytniej lub orkiszowej, z jak największą ilością ziaren.

- radzi profesor Tim Spector, znany specjalista ds. żywienia, radzi. Warto pamiętać, że chleb żytni na zakwasie daje dłuższe uczucie sytości i może być lepiej tolerowany przez osoby z wrażliwym układem trawiennym.

Czytaj także: Co jeść zamiast chleba, żeby schudnąć?

Czy można jeść chleb żytni codziennie?

Specjaliści zgodnie przyznają, że chleb żytni może być stałym elementem codziennej diety, zwłaszcza jeśli zależy nam na utrzymaniu prawidłowej masy ciała i zdrowia serca. Jednak, jak zawsze, umiar jest wskazany. Zbyt duże ilości pieczywa – nawet tego najzdrowszego – mogą utrudniać osiągnięcie efektów odchudzania. Eksperci radzą też zwracać uwagę na skład pieczywa.

Większość supermarketowych chlebów na zakwasie zawiera szereg dodatków chemicznych — drożdże, aromaty i emulgatory — by w krótszym czasie uzyskać smak zbliżony do prawdziwego zakwasu. Tak więc sama etykieta „ na zakwasie” nie oznacza jeszcze, że dany chleb jest zdrowszy

 – ostrzega profesor Spector. Wybierając razowy chleb żytni na zakwasie, zyskujemy nie tylko lepszy smak, ale i realne korzyści zdrowotne.

Czytaj także: Endokrynolog mówi jasno: „jeśli tyjesz, to dlatego, że...”. Lekarz obala mity na temat odchudzania

Źródło: mirror.co.uk, rmf.fm