GIS – Salmonella w herbacie ziołowej
W publicznym ostrzeżeniu z 8 września Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wykryciu Salmonella spp. w herbacie z morwy białej marki Herbapol. W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność bakterii w jednej z pięciu próbek tegoż produktu.
„Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego produkt o podanym numerze partii może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów” – przekazał GIS.
GIS – pilny komunikat dla konsumentów
Komunikat dotyczy jednej partii, oznaczonej numerem: L 0185 oraz datą minimalnej trwałości: 05.2027. „Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie” – informuje GIS, jednocześnie apelując do konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.
W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu herbaty należy skontaktować się z lekarzem. Pierwsze symptomy zwykle pojawiają się od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to najczęściej: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Morwa biała. Suplement diety. Herbata ziołowa, Zielnik Polski, 40 g (20 torebek)
Producent: Herbapol – Lublin S.A., ul. Diamentowa 25, 20-471 Lublin
Numer partii: L 0185
Data minimalnej trwałości: 05.2027