W Polsce kupimy ją normalnie. Włochy czy USA zakazały spożywania tej ryby

W Stanach Zjednoczonych zakazano jej sprzedaży. Nie dostaniemy jej także we Włoszech. Spożywanie tej ryby może skończyć się bardzo nieprzyjemnymi dolegliwościami, dlaczego lepiej uważać?
fot. Shutterstock

Ryba maślana jest niebezpieczna?

Ryba maślana to potoczne określenie, które obejmuje kilka gatunków ryb, które wyróżniają się wydłużonym i bocznie spłaszczonym ciałem. W handlu można spotkać m.in. rodzaje eskolar oraz kostropak.

Produkt sam w sobie nie jest trujący, jednak po jego spożyciu mogą wystąpić nieprzyjemne dolegliwości ze strony żołądka i jelit. Wszystko przez to, że ryba maślana zawiera spore ilości oleju w swoim mięsie – ludzki organizm może mieć problemy z przyswojeniem aż tylu tłuszczy. We wspomnianych wyżej gatunkach obecne są dodatkowo estry woskowe, które u niektórych mogą wywołać biegunki, bóle brzucha, mdłości i wymioty. Szacuje się, że tego typu skutki uboczne pojawią się u 20% osób, które zjedzą taki posiłek. Mogą utrzymać się przez około 24 godziny.

Polacy jeżdżą na wakacje do kraju, w którym szaleje wirus. Nie żyje 9 osób
Rośnie liczba zakażeń wirusem Zachodniego Nilu, który rozprzestrzenia się we Włoszech. Służby medyczne zanotowały już dziewięć przypadków śmiertelnych. Odpowiedzialne za zakażenia u ludzi są komary.

Kto nie może jeść ryby maślanej?

Spożywanie ryby maślanej jest niewskazane szczególnie w przypadku kobiet w ciąży i osób, które miewają problemy z jelitami lub żołądkiem. Specjaliści twierdzą jednak, że niezależnie od tego, jakie mamy zdrowie, nie powinniśmy jej jeść. Dla zapewnienia większego bezpieczeństwa, niektóre kraje zakazały sprzedaży tego gatunku – zrobiły to między innymi Japonia, Włochy oraz Stany Zjednoczone. W Polsce cały czas można ją kupić w marketach. Jest również częstym składnikiem sushi. 

Źródło: Fakt

Czytaj dalej: