- Rogale marcińskie u Magdy Gessler kosztują w tym roku 39 zł za sztukę.
- Wypieki Gessler nie mają certyfikatu, dlatego nie mogą być sprzedawane jako rogale świętomarcińskie.
- Podpowiadamy, jak zrobić wytrawne rogale marcińskie z gęsiną według przepisu Magdy Gessler.
Ile w tym roku kosztuje rogal marciński u Magdy Gessler? Oto cena
Rogale świętomarcińskie to tradycyjny przysmak z okazji 11 listopada, ale nie każdy wypiek może nosić tę nazwę. Rogale świętomarcińskie to te, które mają specjalny certyfikat i są wypiekane wyłącznie w Poznaniu oraz w wybranych cukierniach Wielkopolski. W pozostałych częściach kraju, w tym w warszawskiej cukierni i restauracji „Słodki Słony” Magdy Gessler, oferowane są rogale marcińskie – bez certyfikatu, ale za to często w autorskich wersjach i z wysokiej jakości składników.
Czytaj także: Zakazane dania na weselu według Gessler. Czego nie powinno być na stole?
Ceny tych wypieków od kilku lat wzbudzają emocje. W 2023 roku za rogala u Magdy Gessler trzeba było zapłacić 29 zł, w 2024 roku cena wzrosła do 35 zł, a w obecnym sezonie rogal kosztuje już 39 zł. To jedna z najwyższych cen na rynku, choć Magda Gessler podkreśla, że jej wypieki wyróżnia jakość, świeże masło oraz bogactwo bakalii i białego maku. Wybierając rogala marcińskiego u Magdy Gessler, płacimy nie tylko za smak i składniki, ale także za renomę i unikalny przepis.
Jak zrobić rogale marcińskie? Oto przepis Magdy Gessler na wytrawną przekąskę z gęsiną
Chcesz spróbować czegoś innego niż klasyczny słodki rogal z białym makiem? Magda Gessler proponuje wytrawną wersję z gęsiną, która może zaskoczyć twoich gości w Narodowe Święto Niepodległości.
Składniki na ciasto:
- 30 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 3 żółtka jaj
- 15 g cukru waniliowego
- 50 g białego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 200 g miękkiego masła (w temp. pokojowej)
- 50 g masła stopionego
Składniki na nadzienie:
- 500 g wątróbki gęsiej
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 cebule
- 3 łyżki śmietany 30%
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 białka jaj
- 1/2 łyżeczki soli
- Pieprz do smaku
Czytaj także: Chrupiące ogórki kiszone według Magdy Gessler
Sposób przygotowania krok po kroku:
- Rozkrusz drożdże, wymieszaj z mlekiem i łyżką cukru, odstaw na 15 minut.
- Przesiej mąkę, dodaj sól. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem na puszystą masę.
- Dodaj rozczyn drożdżowy i żółtka do mąki, powoli dodawaj stopione masło i wyrabiaj ciasto.
- Przykryj ciasto i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
- Rozwałkuj ciasto na prostokąt, na 2/3 rozsmaruj miękkie masło, złóż i rozwałkuj. Powtórz składanie i wałkowanie trzykrotnie, schłodź w lodówce.
- Wątróbkę pokrój, usmaż z cebulą, zmiel, dodaj bułkę tartą, pianę z białek i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem.
- Ciasto podziel na 2 części, rozwałkuj na 5 mm, wytnij trójkąty ok. 20x10 cm, nałóż farsz i zwiń w rogale.
- Włóż rogale do piekarnika na 50°C na godzinę do wyrośnięcia, następnie wyjmij i nagrzej piekarnik do 200°C.
- Posmaruj rogale jajkiem i piecz przez 25 minut.

fot. shutterstock.com

