Tyle trzeba zapłacić za rogala marcińskiego u Gessler. Cena szokuje?

Rogale marcińskie Magdy Gessler to prawdziwy hit listopadowego menu, ale ich cena potrafi zaskoczyć nawet największych smakoszy. Ile kosztuje jeden wypiek w słynnej warszawskiej cukierni „Słodki Słony” w tym roku?
Magda Gessler, fot. AKPA, zdjęcie ilustracyjne, fot. shutterstock.com


Ile w tym roku kosztuje rogal marciński u Magdy Gessler? Oto cena

Rogale świętomarcińskie to tradycyjny przysmak z okazji 11 listopada, ale nie każdy wypiek może nosić tę nazwę. Rogale świętomarcińskie to te, które mają specjalny certyfikat i są wypiekane wyłącznie w Poznaniu oraz w wybranych cukierniach Wielkopolski. W pozostałych częściach kraju, w tym w warszawskiej cukierni i restauracji „Słodki Słony” Magdy Gessler, oferowane są rogale marcińskie – bez certyfikatu, ale za to często w autorskich wersjach i z wysokiej jakości składników.

Czytaj także: Zakazane dania na weselu według Gessler. Czego nie powinno być na stole?

Ceny tych wypieków od kilku lat wzbudzają emocje. W 2023 roku za rogala u Magdy Gessler trzeba było zapłacić 29 zł, w 2024 roku cena wzrosła do 35 zł, a w obecnym sezonie rogal kosztuje już 39 zł. To jedna z najwyższych cen na rynku, choć Magda Gessler podkreśla, że jej wypieki wyróżnia jakość, świeże masło oraz bogactwo bakalii i białego maku. Wybierając rogala marcińskiego u Magdy Gessler, płacimy nie tylko za smak i składniki, ale także za renomę i unikalny przepis.

Jak zrobić rogale marcińskie? Oto przepis Magdy Gessler na wytrawną przekąskę z gęsiną

Chcesz spróbować czegoś innego niż klasyczny słodki rogal z białym makiem? Magda Gessler proponuje wytrawną wersję z gęsiną, która może zaskoczyć twoich gości w Narodowe Święto Niepodległości.

Składniki na ciasto:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 3 żółtka jaj
  • 15 g cukru waniliowego
  • 50 g białego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 g miękkiego masła (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła stopionego

Składniki na nadzienie:

  • 500 g wątróbki gęsiej
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 białka jaj
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Pieprz do smaku

Czytaj także: Chrupiące ogórki kiszone według Magdy Gessler

Sposób przygotowania krok po kroku:

  1. Rozkrusz drożdże, wymieszaj z mlekiem i łyżką cukru, odstaw na 15 minut.
  2. Przesiej mąkę, dodaj sól. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem na puszystą masę.
  3. Dodaj rozczyn drożdżowy i żółtka do mąki, powoli dodawaj stopione masło i wyrabiaj ciasto.
  4. Przykryj ciasto i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
  5. Rozwałkuj ciasto na prostokąt, na 2/3 rozsmaruj miękkie masło, złóż i rozwałkuj. Powtórz składanie i wałkowanie trzykrotnie, schłodź w lodówce.
  6. Wątróbkę pokrój, usmaż z cebulą, zmiel, dodaj bułkę tartą, pianę z białek i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Ciasto podziel na 2 części, rozwałkuj na 5 mm, wytnij trójkąty ok. 20x10 cm, nałóż farsz i zwiń w rogale.
  8. Włóż rogale do piekarnika na 50°C na godzinę do wyrośnięcia, następnie wyjmij i nagrzej piekarnik do 200°C.
  9. Posmaruj rogale jajkiem i piecz przez 25 minut. 

rogal marciński z gęsiną - przepis

fot. shutterstock.com

Czytaj dalej: