- Chleb pełnoziarnisty został wskazany przez ekspertów ds. serca jako najzdrowszy wybór na co dzień.
- Zakwasowiec, choć często uważany za zdrowszy, zwykle wypiekany jest z białej mąki i nie zawiera tylu korzystnych składników co chleb pełnoziarnisty.
- Eksperci zalecają zwracanie uwagi na zawartość soli w pieczywie oraz urozmaicanie diety.
Czym jest chleb pełnoziarnisty?
Chleb pełnoziarnisty to pieczywo wypiekane z mąki, która powstała ze zmielonych całych ziaren zbóż. Dzięki temu zachowuje on najwyższą zawartość błonnika, witamin i minerałów, w przeciwieństwie do chleba białego czy nawet tradycyjnego chleba na zakwasie. Jak czytamy na stronie Brytyjskiej Fundacji Serca (BHF) podkreśla, że to właśnie błonnik jest ważnym elementem zdrowej diety, pomagającym m.in. obniżać poziom cholesterolu i regulować pracę jelit. Dietetyczka BHF - Victoria Taylor zaznacza:
Chleb pełnoziarnisty zawiera więcej błonnika, który jest ważnym elementem zdrowej diety. Choć od czasu do czasu można zjeść biały chleb, lepszym codziennym wyborem jest chleb pełnoziarnisty.
Czytaj także: Nie w lodówce ani nie w woreczku. Jak przechowywać chleb, żeby nie stwardniał?
Czy chleb na zakwasie jest rzeczywiście zdrowszy od zwykłego chleba?
Chleb na zakwasie zyskał w ostatnich latach miano najzdrowszego pieczywa. Jego atutem jest proces powolnej fermentacji, dzięki któremu może mieć niższy indeks glikemiczny niż zwykły biały chleb. Oznacza to, że powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi i może być lepszym wyborem dla osób z cukrzycą. Victoria Taylor wyjaśnia:
Proces fermentacji w chlebie na zakwasie sprawia, że może on mieć niższy indeks glikemiczny niż jego standardowy odpowiednik.
Jednak – jak podkreślają eksperci BHF – chleb na zakwasie często wypiekany jest z białej mąki, przez co ma mniej błonnika niż chleb pełnoziarnisty. Dodatkowo, chleb z piekarni może też zawierać więcej soli. Dietetyczka zwraca uwagę: „Choć chleb z piekarni może wyglądać zdrowiej, zakwasowiec wypiekany rzemieślniczo może być bardziej słony niż ten, który zwykle jemy”.
Ekspertka obala także mit dotyczący wpływu chleba na zakwasie na mikrobiom jelitowy: „Spożywanie innych fermentowanych produktów, takich jak jogurt czy kimchi, które zawierają żywe kultury bakterii, rzeczywiście wiąże się z korzyściami dla zdrowia jelit. Jednak w chlebie na zakwasie drożdże i bakterie, które pomagają w jego wyrastaniu, zostają zniszczone przez wysoką temperaturę podczas pieczenia”.
Jaki chleb jest najzdrowszy? Eksperci wskazują
Według Brytyjskiej Fundacji Serca, chleb pełnoziarnisty powinien być naszym podstawowym wyborem na co dzień. Wysoka zawartość błonnika, witamin i minerałów sprawia, że najlepiej wspiera serce i układ trawienny. Chleb na zakwasie może pojawiać się w diecie od czasu do czasu, ale – zdaniem ekspertów – nie powinien być traktowany jako najzdrowsza opcja jeśli wypiekany jest z białej mąki.
Kluczowe jest także kontrolowanie ilości soli w pieczywie oraz urozmaicenie jadłospisu. Jeśli chcemy połączyć zalety obu rodzajów, warto sięgnąć po chleb pełnoziarnisty na zakwasie lub upiec własny chleb, by samodzielnie decydować o składzie. „Jak w przypadku wszystkich zaleceń żywieniowych, kluczem jest umiarkowanie i urozmaicenie diety” - podsumowała dietetyczka.
Czytaj także: Jem rano zamiast chleba. Kilogramy lecą w dół
Źródło: bhf.org.uk, express.co.uk, rmf.fm

