W PRL-u jedli ją wszyscy. Kultowa zupa coraz częściej wraca na polskie stoły!

Po latach zapomnienia krupnik znów podbija serca Polaków! Jest tani, prosty w przygotowaniu i uniwersalny. Co jeszcze sprawia, że ta niepozorna zupa zyskuje coraz większą popularność?
Fot. Shutterstock

Najważniejsze informacje: 

  • Krupnik to zupa, która mocno kojrzona jest okresem PRL-u. Teraz jednak wraca na polskie stoły! 
  • Zupa polecana jest szczególnie osobom w trakcie rekonwalescencji po chorobie. Wzmacnia odporność i pozostaje łagodna dla żołądka. 
  • Krupnik ma też mało kalorii, bo porcja 100 g to zaledwie 34-45 kcal!

Krupnik: wspiera odporność i dostarcza witamin

Jesień i zima to czas, kiedy chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Krupnik, przygotowywany na drobiowym wywarze, nie tylko rozgrzewa, ale także wspiera odporność. Dzięki obecności kaszy jęczmiennej dostarcza beta-glukanu, który korzystnie wpływa na układ immunologiczny. To nie wszystko – zupa ta jest bogata w witaminy z grupy B oraz antyoksydanty, które pomagają organizmowi walczyć z infekcjami.

Krupnik od lat polecany jest osobom w trakcie rekonwalescencji, po antybiotykoterapii czy przy problemach z układem pokarmowym. Mimo obecności błonnika, zupa pozostaje łagodna dla żołądka, a jednocześnie wspiera prawidłową pracę jelit. To sprawia, że jest doskonałym wyborem nie tylko podczas choroby, ale także na co dzień.

Krupnik: idealna propozycja dla osób na diecie

Dla wszystkich, którzy dbają o linię, krupnik to prawdziwy sprzymierzeniec. Porcja 100 g tej zupy to zaledwie 34-45 kcal! Zawiera sporo warzyw, złożone węglowodany z kaszy oraz białko z mięsa. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu pomaga kontrolować apetyt i hamuje napady głodu, a jednocześnie dostarcza niezbędnych witamin i minerałów.

Klientki pobiegły do Sinsay! Ten internetowy hit kosztuje mniej niż 20 zł
Jakiś czas temu prawdziwym hitem internetu było etui na telefon marki Rhode, które miało uchwyt na błyszczyk. Podobne rozwiązanie, w znacznie niższej cenie, zaproponowała teraz marka Sinsay. „Świetna rzecz” – piszą klientki.

Mało tego, krupnik doskonale nawadnia organizm. Zawiera także potas, magnez i sód, dzięki czemu pomaga utrzymać równowagę elektrolitową, a to szczególnie ważne dla sportowców, osób aktywnych fizycznie oraz w trakcie infekcji.

Działanie przeciwzapalne i opóźnianie procesu starzenia

Długie gotowanie mięsa sprawia, że do zupy przenika kolagen, a warzywa wzbogacają ją w cenne minerały. Krupnik działa przeciwzapalnie, wspiera zdrowy wygląd skóry i opóźnia procesy starzenia. To także świetne wsparcie dla stawów i ogólnej sprawności organizmu.

Czytaj dalej: