Przepis Gordona Ramsaya na jajecznicę
Gordon Ramsay to jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni na świecie. Brytyjczyk podzielił się ostatnio swoim sposobem na perfekcyjną jajecznicę. Okazuje się, że wystarczą cztery składniki i odrobina cierpliwości, by przygotować śniadanie rodem z najlepszej restauracji.
Sekret tkwi w... crème fraîche!
Wielu z nas dodaje do jajecznicy mleko lub masło, by uzyskać kremową konsystencję. Ramsay zaskakuje jednak innym rozwiązaniem. Poza jajkami i masłem, gwiazdą przepisu jest crème fraîche – gęsta, lekko kwaśna śmietana, popularna we francuskiej kuchni. To właśnie ona sprawia, że jajecznica nabiera wyjątkowej delikatności.
Jak przygotować jajecznicę według Ramsaya?
1. Wbij sześć zimnych jajek do głębokiego rondla.
2. Dodaj masło – w proporcji dwa jajka na jedną porcję masła.
3. Podgrzewaj na dużym ogniu, cały czas mieszając gumową łopatką. Nie ubijaj jajek wcześniej!
4. Co 30 sekund zdejmuj rondel z ognia i mieszaj przez 10 sekund. Następnie wróć na ogień i powtarzaj przez 3 minuty.
5. Pod koniec dodaj sól i pieprz, a następnie kluczowy składnik – łyżkę crème fraîche.
6. Podawaj na tostach, najlepiej z chleba na zakwasie, i posyp szczypiorkiem.
Dodatki i napoje do idealnej jajecznicy
Chociaż jajecznica według Ramsaya smakuje wyśmienicie sama w sobie, możesz dodać ulubione przyprawy, np. paprykę lub chilli. Do takiego śniadania świetnie pasuje świeżo wyciskany sok pomarańczowy, aromatyczna herbata lub kawa.
Źródło: mirror.co.uk