Wilgotne ciasto marchewkowe przygotowuję w mig. Z kremem jogurtowym rozpływa się w ustach

Marchewkowe ciasto, które przygotujesz w kilka chwil, a efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających łasuchów! Jak w prosty sposób wyczarować wilgotny, delikatny wypiek z puszystym kremem jogurtowym, który idealnie sprawdzi się do kawy i na rodzinne spotkania?
Wilgotne ciasto marchewkowe, fot. Shutterstock

Wilgotne ciasto marchewkowe z kremem jogurtowym

Ciasto marchewkowe od lat króluje na polskich stołach, ale w tej wersji z kremem jogurtowym zyskuje zupełnie nowy wymiar. Wilgotne, aromatyczne, z subtelną słodyczą i lekką nutą owocową – to deser, który rozpływa się w ustach i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.

Znane biuro podróży ogłosiło upadłość. Tysiące klientów bez wakacji i pieniędzy
Jak podaje dziennik.pl – w czerwcu tego roku jeden z kluczowych graczy na niemieckim rynku turystycznym złożył wniosek o upadłość. Tysiące wakacji zostało odwołanych, a przyczyną dramatycznej decyzji okazała się nieudana inwestycja,...

Składniki, które masz pod ręką

Do przygotowania ciasta potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych produktów: 

  • 400 g startej marchewki,
  • 2 szklanki mąki,
  • 100 g musu jabłkowego (opcjonalnie),
  • 1 szklanka oleju rzepakowego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 5 małych jajek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

Krem jogurtowy to połączenie: 

  • 250 ml śmietany kremówki 36 proc.,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie),
  • 200 g jogurtu greckiego.

Strome wzgórza i tarasowa zabudowa. Polska Toskania na Dolnym Śląsku
Ukryta wśród wzgórz Kotliny Kłodzkiej Bystrzyca Kłodzka zachwyca średniowieczną zabudową i klimatem rodem z Toskanii. Jednak rok temu to malownicze miasto – podobnie jak cała okolica – stanęło w obliczu jednej z największych powodzi...

Szybkie i proste przygotowanie

  1. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. W osobnej misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy olej. Następnie łączymy z suchymi składnikami, dodajemy marchewkę i mus jabłkowy. Całość mieszamy łyżką.
  3. Ciasto przelewamy do formy (25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C przez około 45 minut (do suchego patyczka).
  4. Po ostudzeniu przygotowujemy krem: śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone, a następnie stopniowo jogurt grecki, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  5. Ciasto przekrawamy na pół, smarujemy 3/4 kremu, przykrywamy drugą częścią i wierzch dekorujemy resztą kremu i wedle uznania – orzechami włoskimi.

Tylko bystre oko zauważy tę różnicę w mniej niż 30 sekund! Znajdź niepasującą małpkę
Osiem niemal identycznych małpek, jeden drobny szczegół i tylko pół minuty na rozwiązanie zagadki! Sprawdź, czy twój wzrok jest tak bystry, jak myślisz – ten obrazkowy test na spostrzegawczość robi furorę w sieci.

Idealny deser na każdą okazję

To ciasto marchewkowe z kremem jogurtowym sprawdzi się zarówno jako słodka przekąska do popołudniowej kawy, jak i efektowny deser na rodzinne uroczystości. Dzięki prostocie przygotowania możesz je upiec nawet w tygodniu – dzieci i dorośli będą zachwyceni!

Czytaj dalej: