-
Jakie mięso jest najlepsze?
-
Z jakiego zwierzęcia jest cielęcina?
-
Jak przyrządzić cielęcinę, żeby była miękka?
-
Co dobrego zrobić z cielęciny?
Jakie mięso jest najlepsze?
Cielęcina wyróżnia się bardzo niską zawartością tłuszczu i kalorii w porównaniu do innych mięs. W 100 gramach cielęciny znajdziemy od 120 do 170 kcal, w zależności od wybranej części. Na przykład polędwica z cielęciny to około 116 kcal i 3,3 g tłuszczu, podczas gdy udziec to tylko 107 kcal i 1,8 g tłuszczu. Dla porównania, indyk zawiera od 80 do 140 kcal, wieprzowina zawiera od 128 kcal (szynka) do nawet 326 kcal (boczek) w 100 gramach. Cielęcina jest także bogata w białko (ok. 20 g/100 g), witaminy z grupy B (szczególnie B12), cynk, potas i nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Dzięki temu wspiera odporność, układ nerwowy i kondycję skóry oraz włosów.
Z jakiego zwierzęcia jest cielęcina?
Cielęcina to mięso pozyskiwane z młodych cieląt. Dzięki temu mięso to jest wyjątkowo delikatne i praktycznie pozbawione międzymięśniowych warstw tłuszczu, które pojawiają się u starszych zwierząt. Cielęcina uznawana jest za jedno z najcenniejszych mięs pod względem wartości odżywczych.
Czytaj także: Jak długo mięso może leżeć w zamrażarce? Te informacje cię zaskoczą
Jak przyrządzić cielęcinę, żeby była miękka?
Tajemnica miękkiej cielęciny tkwi w odpowiedniej obróbce. Szefowie kuchni mówią, że istotne jest krojenie mięsa w poprzek włókien. Ważna jest też temperatura: warto wyjąć cielęcinę z lodówki, by miało temperaturę pokojową i powoli gotować. Dobrze sprawdza się również marynowanie mięsa w jogurcie lub mleku, co dodatkowo zmiękcza włókna.
Jak ograniczyć w diecie nasycone kwasy tłuszczowe?
Ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie jest ważne dla zdrowia serca. Najlepiej unikać tłustych mięs, takich jak wieprzowina, baranina czy gęś, a także tłustych wędlin (baleron, pasztetowa, salami) i tłustych produktów mlecznych (sery żółte, topione, tłuste mleko). Jeżeli nie chcemy wyeliminować mięsa z diety, warto zamienić je na chude opcje, takie jak cielęcina, królik czy indyk, a zamiast słodyczy sięgać nasiona oraz orzechy.
Czytaj także: To najzdrowsza ryba na świecie! Jest dużo zdrowsza niż czerwone mięso
Co dobrego zrobić z cielęciny? 3 proste przepisy
Gotowana cielęcina z warzywami
Składniki:
- 600 g cielęciny (np. mostek, łopatka)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 por
- 1 cebula
- przyprawy
Przygotowanie:
- Mięso umyj, włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą
- Dodaj obrane i pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie
- Gotuj na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, zbierając szumowiny
- Dopraw przyprawami
- Podawaj z warzywami i ziemniakami lub kaszą.
Pieczona cielęcina z ziołami
Składniki:
- 800 g cielęciny (np. udziec)
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 1 łyżka świeżego rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego)
- 1 łyżka świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
- przyprawy
Przygotowanie:
- Mięso natrzyj oliwą, czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem.
- Włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową lub pokrywką.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 1,5 godziny (co 30 minut polewaj powstałym sosem).
- Po upieczeniu odstaw na 10 minut, pokrój w plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Duszona cielęcina w warzywach
Składniki:
- 500 g cielęciny (np. szynka, łopatka)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- przyprawy
Przygotowanie:
- Mięso pokrój w większe kawałki, warzywa w plasterki.
- Włóż wszystko do garnka lub głębokiej patelni, dodaj bulion.
- Przykryj i duś na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj z kaszą lub ziemniakami.
Źródło: ncez.pl, dietetycy.org.pl
Artykuł ma charakter edukacyjny. Nie stanowi porady dietetycznej i nie zastąpi wizyty u specjalisty.