Poplista

1
Pezet, Auer Dom nad wodą
2
Alan Walker x Meek Dancing in Love
3
Benson Boone Sorry I'm Here For Someone Else

Co było grane?

23:44
Alex Warren Ordinary
23:47
Don Omar Danza Kuduro

Żółte pisanki bez chemii? Każdy ma w kuchni tę przyprawę. Wystarczą dwie łyżki

Wśród wielkanocnych symboli szczególne miejsce zajmują pisanki – kolorowe jajka, które nie tylko zdobią nasze stoły, ale również koszyczki. Poza tym, że stanowią element tradycji, mają cieszyć oko, dlatego warto do święconki wprowadzić kolor żółty. Symbolizuje słońce, nowe życie i nadzieję, a można uzyskać go bez użycia chemicznych barwników. Wystarczy do wody dodać dwie łyżki tej przyprawy.
Żółte pisanki bez chemii? Każdy ma w kuchni tę przyprawę. Fot. Shutterstock/Anna Kepa

Domowe sposoby na żółte pisanki. Jak uzyskać intensywny kolor bez chemicznych barwników?

Chcąc uzyskać mocny, żółty kolor pisanek, nie musisz szukać daleko. Wystarczy sięgnąć po przyprawy i zioła o intensywnym odcieniu. Najpopularniejszym wyborem jest kurkuma, intensywna złocista przyprawa, która może nadać jajkom przyjemny dla oka odcień. Inne, bardziej subtelne efekty, można uzyskać, wykorzystując łupiny z białej cebuli lub napar z rumianku. Takie pisanki doskonale komponują się z delikatnymi, naturalnymi aranżacjami świątecznymi.

Czy w Wielką Sobotę można jeść mięso? Ksiądz mówi jak jest
Wielkanocne przygotowania to nie tylko planowanie świątecznego menu, ale również czas, kiedy wielu zastanawia się nad zasadami postu. Ksiądz Marek Sawicki, duszpasterz akademicki i twórca kanału „Ksiądz w wielkim mieście”, rozwiewa...

Jak uzyskać i zachować intensywny kolor pisanek?

Wybór metody farbowania zależy od preferowanego składnika:

  • Kurkuma – zagotuj litr wody z 2-3 łyżkami przyprawy i szczyptą soli. Po zagotowaniu wrzuć jajka i gotuj przez 10-12 minut. Dla mocniejszego efektu warto pozostawić jajka na całą noc w garnku z kurkumą.
  • Cebula lub rumianek – łupiny cebuli lub saszetki herbaty gotuje się przez minimum 15 minut i odstawia do przestygnięcia. Następnie wkłada się do garnuszka ugotowane jajka, aby nabrały żółtego odcienia w przypadku rumianku, nieco ciemniejszego w przypadku łupin cebuli.

Aby zachować intensywnie żółty kolor pisanek i nadać skorupkom delikatny blask, po wysuszeniu jaj należy nałożyć odrobinę oleju roślinnego na miękką ściereczkę lub ręcznik papierowy i przetrzeć powierzchnię pisanek. Dzięki temu będą lśnić, a ich kolor stanie się wyrazistszy.

Takiej święconki lepiej nie przynoś do kościoła. Wstyd na całą parafię!
Wielkanocna święconka to tradycja, która w Polsce pielęgnowana jest od XIV wieku. Choć jest to czas radosnych spotkań i celebracji, warto pamiętać o pewnych zasadach dotyczących zawartości koszyczka wielkanocnego. Dowiedz się, jakich...

Polecamy