Mikroplastik – niewidzialny wróg w filiżance
Mikroplastiki to drobne fragmenty tworzyw sztucznych o średnicy mniejszej niż 5 mm, które coraz częściej wykrywane są w żywności, wodzie, a nawet powietrzu. Wcześniejsze badania sugerowały, że mogą one przyczyniać się do rozwoju chorób, w tym nowotworów, choć długoterminowy wpływ na zdrowie człowieka wciąż pozostaje nie do końca poznany. Dr Hyman powołał się na badania opublikowane w czasopiśmie naukowym „ACS Publications”, według których zaparzenie jednej torebki herbaty może uwolnić do naparu nawet 11,6 miliarda mikroplastików.
Herbata – źródło antyoksydantów czy potencjalne zagrożenie?
Choć herbata jest ceniona za wysoką zawartość antyoksydantów, lekarz zwraca uwagę na konieczność świadomego wyboru produktu. „Jakość torebki herbaty ma kluczowe znaczenie” – podkreśla dr Hyman. „ Warto sięgać po produkty wolne od szkodliwych substancji, takich jak bisfenol-A (BPA), ftalany, polipropylen czy epichlorohydryna” – dodaje lekarz.
Jak ograniczyć kontakt z mikroplastikami?
Eksperci zalecają, by zamiast torebek wybierać herbatę liściastą i parzyć ją w stalowym lub szklanym zaparzaczu. Jeśli jednak korzystamy z torebek, warto wybierać te wykonane z naturalnych materiałów, takich jak bawełna, konopie czy włókna roślinne. „Herbata może być wartościowym elementem diety, ale – podobnie jak w przypadku żywności – liczy się jakość” – podsumowuje dr Hyman.
Źródło: Daily Mail
Redakcja poleca: Wielu Polaków zażywa ten suplement. Inne kraje go wycofują