Baba wielkanocna z lukrem pomarańczowym. Przepis według Ewy Wachowicz
- 100 g masła
- 100 g ksylitolu lub cukry trzcinowego
- 100 ml mleka
- 80 g kakao
- 3 jajka
- szczypta soli
- 150 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ tabliczki białej czekolady
Dekoracja
- lukier na soku z ½ pomarańczy i cukru pudru (ile zabierze)
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Baba wielkanocna. Przepis Ewy Wachowicz
Masło roztapiamy w garnku. Wsypujemy ksylitol lub cukier. Wlewamy mleko, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy, ale nie gotujemy. Gładką masę odstawiamy do wystudzenia. Jajka wybijamy do miski, solimy. Ucieramy i przelewamy do czekoladowej masy. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy. Dorzucamy pokrojoną czekoladę. Ciasto przekładamy do foremki na babę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy na 30-35 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu babę wielkanocną dekorujemu lukrem na soku z pomarańczy i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Czytaj dalej: