Poplista

1
Pezet, Auer Dom nad wodą
2
Alan Walker x Meek Dancing in Love
3
Benson Boone Sorry I'm Here For Someone Else

Co było grane?

22:00
FAKTY RMF FM
22:06
Tina Turner The Best
22:11
Sabrina Carpenter Espresso

Przepis na babę wielkanocną. Tak pysznej nigdzie nie kupisz

Baba wielkanocna jest jednym z pokarmów, jaki powinien znaleźć się w koszyczku wielkanocnym i na świątecznym stole. To idealny moment, aby ją upiec. Jej przygotowanie nie jest trudne ani czasochłonne. Sprawdzony przepis na babę wielkanocną ze lukrem pomarańczowym podzieliła się Ewa Wachowicz.
Przepis na babę wielkanocną według Ewy Wachowicz, fot. Shutterstock

Baba wielkanocna z lukrem pomarańczowym. Przepis według Ewy Wachowicz

  • 100 g masła
  • 100 g ksylitolu lub cukry trzcinowego
  • 100 ml mleka
  • 80 g kakao
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ tabliczki białej czekolady

Dekoracja

  • lukier na soku z ½ pomarańczy i cukru pudru (ile zabierze)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Baba wielkanocna. Przepis Ewy Wachowicz

Masło roztapiamy w garnku. Wsypujemy ksylitol lub cukier. Wlewamy mleko, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy, ale nie gotujemy. Gładką masę odstawiamy do wystudzenia. Jajka wybijamy do miski, solimy. Ucieramy i przelewamy do czekoladowej masy. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy. Dorzucamy pokrojoną czekoladę. Ciasto przekładamy do foremki na babę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy na 30-35 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.  Po wystudzeniu babę wielkanocną dekorujemu lukrem na soku z pomarańczy i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Czytaj dalej:
Polecamy