Churros con chocolate. Przepis Rozkosznego
4 – 6 porcji
- ½ szklanki (125 ml) mleka
- ½ szklanki (125 ml) wody
- 100 g masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- ½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
- 1 szklanka (130 g) mąki pszennej
- 3 duże jajka
- 1 l oleju rzepakowego, do smażenia
- ½ szklanki (100 g) cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Gorąca czekolada. Przepis Rozkosznego
4 porcje
- 2 łyżki niesłodzonego kakao
- ½ szklanki (125 ml) wody
- 2 szklanki (2 x 250 ml) pełnotłustego mleka lub nie-mleka alpro
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- ¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
- 1 tabliczka (100 g) czekolady deserowej 64 – 70%, połamanej na kostki
- 1 tabliczka (100 g) czekolady mlecznej, połamanej na kostki
- 200 g śmietanki 30%, schłodzonej
- 2 łyżki (16 g) cukru z wanilią
- cynamon do podania
Tłusty czwartek. Przepis na churros według Rozkosznego
- W średnim rondelku doprowadź do wrzenia na średnio-wysokim ogniu mleko, wodę masło, sól, i cukier waniliowy.
- Dodaj mąkę na raz, energicznie mieszając drewnianą łyżką, aż ciasto się połączy (około 30 sekund). Przełóż do miski miksera planetarnego lub dużej miski. Pozwól lekko ostygnąć, 1 – 2 minuty.
- Używając miksera z końcówką łopatkową na średnio-niskiej prędkości, dodawaj po jednym jajku do ciasta, upewniając się, że każde jest dobrze wymieszane przed dodaniem kolejnego. Ewentualnie możesz energicznie mieszać drewnianą łyżką. Ciasto początkowo będzie wyglądać na zważone, ale kontynuuj mieszanie, aż ciasto będzie gładkie, błyszczące i elastyczne.
- Przygotuj rękaw cukierniczy z dużą końcówką w kształcie gwiazdy o średnicy. Przełóż do niego ciasto.
- Wlej olej do dużego garnka lub patelni o wysokich brzegach. Podgrzewaj na średnio-wysokim ogniu, aż termometr zanurzony w oleju wskaże 180°C.
- Trzymając rękaw cukierniczy pod kątem tak, aby końcówka znajdowała się kilka centymetrów nad powierzchnią oleju, wyciskaj ciasto, przesuwając rękaw podczas wyciskania, aby uzyskać paski o długości około 10 cm. Używając nożyczek, odcinaj ciasto przy końcówce, aby wpadło do oleju. Powtórz ten proces, smażąc jednocześnie 4-5 pasków ciasta.
- Smaż churros, obracając raz i dostosowując moc palnika w razie potrzeby, aby utrzymać temperaturę oleju, aż będą złotobrązowe z każdej strony, około 3 minuty na stronę. Przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Powtórz z pozostałym ciastem.
- W średniej misce wymieszaj cynamon z ½ szklanką (100 g) cukru. Ciepłe churros obtocz w przygotowanej mieszance cynamonowo-cukrowej. Podawaj z gorącą czekoladą i poczuj, co to znaczy życie jak w Madrycie!
Przepis na gorącą czekoladę według Rozkosznego
- Przełóż niesłodzone kakao do średniego rondla. Zalej wodą i dobrze wymieszaj trzepaczką do rozpuszczenia kakao. Zagotuj na umiarkowanym ogniu.
- Dodaj mleko, pastę waniliową i sól. Ponownie zagotuj i dodaj oba rodzaje czekolady. Zdejmij z ognia i mieszaj do rozpuszczenia czekolady.
- W międzyczasie ubij śmietankę z cukrem na bitą śmietanę.
- Przelej gorącą czekoladę do filiżanek. Podawaj z chmurą bitej śmietany i cynamonem.
Źródło: rozkoszny.pl
Czytaj dalej: