Odszedł „ojciec Nutelli”. Francesco Rivella miał 97 lat
Tuż po ukończeniu studiów chemicznych na Uniwersytecie w Turynie, do skromnego przedsiębiorstwa dołączył Francesco Rivella. Związany z rodzinną firmą Pietro Ferrero od 1952 roku przez ponad cztery dekady budował potęgę marki. Współpraca szybko zaowocowała serią przełomowych projektów, wśród których największym sukcesem okazało się stworzenie Nutelli. Rivella nie tylko opracował recepturę tego czekoladowego kremu, ale także wymyślił jego charakterystyczną nazwę, która dziś jest rozpoznawalna na całym świecie.
Francesco Rivella zrewolucjonizował świat słodyczy
Pod jego kierunkiem Ferrero wprowadziło na rynek wiele innych popularnych produktów, takich jak Ferrero Rocher, Tic Tac czy Kinder. Rivella, pełniąc funkcję dyrektora do 1993 roku, był uważany za jednego z najlepszych menedżerów w historii firmy. Po przejściu na emeryturę przeniósł się do Alby, gdzie oddał się tradycyjnemu włoskiemu stylowi życia, skupiając się na uprawie owoców i promowaniu lokalnej gry z piłką, Pallapugno.
Ostatnie pożegnanie „ojca Nutelli”
Wiadomość o jego śmierci wywołała poruszenie wśród wielu, w tym członków Klubu Rotary w Albie, którego Rivella był wieloletnim członkiem. W oświadczeniu klubu czytamy:
Był bardzo ważną, niezastąpioną postacią naszego Klubu i drogim przyjacielem, którego będzie nam brakowało.
Ferrero, mimo że pozostaje firmą rodzinną, dziś jest globalnym potentatem, obecnym w ponad 170 krajach i zatrudniającym ponad 47 tys. osób. Francesco Rivella pozostawił po sobie nie tylko niezatarte ślady w przemyśle słodyczy, ale także rodzinę - trzech synów, córkę i siedmioro wnucząt. Pogrzeb chemika odbył się 17 lutego w jego rodzinnej Albie.
BREAKING:
— Visegrád 24 (@visegrad24) February 17, 2025
The “Father of Italian Chocolate” and creator of Nutella died on Valentine’s Day at the age of 97.
Francesco Rivella, the chemist and driving force behind Nutella, Kinder Surprise and Ferrero Rocher joined Ferrero in 1952. pic.twitter.com/QeT4dTtAHv