Poplista

1
Pezet, Auer Dom nad wodą
2
Alan Walker x Meek Dancing in Love
3
Benson Boone Sorry I'm Here For Someone Else

Co było grane?

00:53
Michael Patrick Kelly Wonders
00:56
Andrzej Piaseczny / Robert Chojnacki Prawie do nieba
01:04
Michael Jackson Beat It

Tłusty czwartek. Szaleje za nimi cały świat. Churros robię sama w domu

Tłusty czwartek już niedługo! W tym dniu warto spróbować nie tylko tradycyjnych pączków lub faworków, ale też przepysznego smakołyku z Hiszpanii. Churros robi furorę na całym świecie. Jak je zrobić? Przepisem podzieliła się Ewa Wachowicz.
Przepis na churros według Ewy Wachowicz, fot. Shutterstock/zdjęcie ilustracyjne

Churros – obłędnie pyszny smakołyk z Hiszpanii

Tłusty czwartek już niedługo! To wielkie święto łasuchów - w ten dzień zajadamy się pączkami i faworkami. Wszyscy miłośnicy słodkości koniecznie powinni spróbować też churros – kultowych „pączków” z Hiszpanii. Są obłędnie pyszne i znacznie różnią się od tych, które jemy na co dzień. Wyróżnia je nie tylko inny kształt, ale także smak i sposób ich przygotowania. Churros są robione z ciasta parzonego, a ich dodatkiem jest przepyszny sos czekoladowy. Jak je zrobić? Poznajcie przepis na churros Ewy Wachowicz!

Przepis na churros według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • olej do smażenia
  • cukier puder z cynamonem do posypania
  • Sos czekoladowy:
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 100 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

Masło przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, słodzimy. Dodajemy cukier waniliowy i zagotowujemy. Dodajemy mąkę, solimy i mieszamy do momentu aż ciasto stanie się szkliste i zacznie odchodzić od garnka. Odstawiamy na około pół godziny do przestudzenia.
Kiedy ciasto przestygnie, wbijamy po jednym jajku. Miksujemy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy do rozgrzanego tłuszczu. Staramy się, aby każdy churros miał około 10 centymetrów – ciasto możemy odcinać nożyczkami.

Po usmażeniu odsączamy na ręcznikach papierowych. Posypujemy cukrem pudrem z cynamonem.
Czekoladę łamiemy na kawałki do rondelka. Dolewamy śmietankę, podgrzewamy i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Churros podajemy z sosem czekoladowym. Smacznego!

Czytaj dalej:
Polecamy