Tradycyjny krupnik z kaszą jęczmienną i wątróbką
19 stycznia 2021, 12:11
• Autor: B K
Są tutaj miłośnicy tradycyjnej kuchni polskiej? Na pewno! Dla Was, a także dla tych, którzy z polską tradycją są trochę na bakier - mamy przepis na idealny krupnik z kaszą jęczmienną i wątróbką. Ta zupa mocno zapisana jest w tradycji polskiej. Spróbujcie!

Fot. shutterstock
Przygotowanie tradycyjnego krupniku z kaszą jęczmienną i wątróbką
-
10 wątróbek drobiowych
-
4 łyżki kaszy jęczmiennej
-
1,5-2 litry bulionu
-
2 cebule
-
1 marchewka
-
1 pietruszka
-
4 ziemniaki
-
2 liście laurowe
-
4 ziela angielskie
-
6 kulek pieprzu czarnego
-
1 łyżeczka soli
-
Szczypta kurkumy
-
Posiekany koperek
-
Łyżeczka oliwy
-
Opcjonalnie śmietana
Przygotowanie tradycyjnego krupniku z kaszą jęczmienną i wątróbką
-
Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka, dodać przyprawy (bez soli) i zalać wodą.
-
Cebule obrać i zeszklić na patelni z oliwą. Dodać umyta i osuszoną wątróbkę. Kiedy mięso lekko się podsmaży patelnię zdjąć z ognia.
-
Po 10 minutach od zagotowania dodać wątróbkę i cebulę. Gotować kolejne 10 minut.
-
Kaszę opłukać pod bieżącą wodą i dodać do wywaru. Ziemniaki obrać, pokroić w małą kostkę i dodać do wywaru razem ze szczyptą soli i kurkumy.
-
Garnek przykryć, zmniejszyć ogień i gotować około 20-30 minut.
-
Zdjąć zupę z ognia, dodać posiekany świeży koperek.
-
Zupę można jeść z kleksem ze śmietan.
-
Smacznego!
Lubisz kuchnię polską? Sprawdź nasze inne tradycyjne przepisy!
Jesień to czas, w którym nasz organizm potrzebuje dużo witamin. Dlaczego? Następuje znaczne ochłodzenie temperatury, zapomnieliśmy już po ciepłym lecie o zimnych wiatrach i przelotnych deszczach. Łatwo łapiemy przeziębienia i wirusy. Ale spokojnie!...