Oryginalna tarta z rabarbarem bez pieczenia. Jest moim absolutnym hitem

Rabarbar ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak, dzięki czemu wiele osób uwielbia jeść go bez żadnych dodatków. Można z niego przygotować także przepyszne desery. Jednym z najpopularniejszych jest tarta. Można ją jednak przygotować w oryginalny sposób – na spodzie ciasteczkowym, dzięki czemu unikniemy pieczenia. Co więcej, jeśli wykorzystamy smakowe ciasteczka, jeszcze bardziej urozmaicimy nasz deser. Jak go zrobić? Przepisem podzieliła się Ania Starmach.
Tarta z rabarbarem na ciasteczkowym spodzie, fot. Shutterstock

Tarta z rabarbarem na ciasteczkowym spodzie. Przepis Ani Starmach

Spód:

  • 400 g ciasteczek typu Oreo
  • 100 g rozpuszczonego masła

Masa: 

  • 500 g rabarbaru
  • 200 g serka mascarpone
  • 100 g cukru
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • mięta do dekoracji

Tarta z rabarbarem bez pieczenia. Przepis Ani Starmach

Spód: Ciasteczka zblenduj na piasek. Wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż masę do formy o wymiarach 33x11 cm. Schładzaj w lodówce przez minimum 40 minut.

Masa: rabarbar potnij, aby był tak szeroki jak foremka. Na patelnię wlej wodę i cukier. Podgrzewaj, aż cukier zacznie się karmelizować, wtedy dodaj rabarbar. Gotuj przez kilka minut, nie pozwól na to, aby łodygi straciły kształt i się rozpadły. Rabarbar ściągnij z patelni i ostudź. Śmietankę ubij, dodaj mascarpone i cukier puder, wyłóż na ciasteczkowy spód. Na wierzchu ułóż rabarbar i udekoruj miętą.

Czytaj dalej: