Tarta z truskawkami. Przepis Ani Starmach
Kruche ciasto:
- 200 g mąki
- 120 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka zimnej wody
Nadzienie:
- 2 budynie waniliowe
- 1 laska wanilii
- 500 ml mleka
- 500 g świeżych truskawek
- świeża mięta
Przepis na tartę z truskawkami według Ani Starmach
Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce przez minimum 30 minut. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę o wymiarach 25 cm. Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni. Wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp groch, ryż lub metalowe kuleczki. Dzięki temu ciasto zachowa swoją formę podczas pieczenia, a brzegi nie opadną. Tartę włóż na 15 minut do piekarnika o temperaturze 175 stopni. Po 15 minutach ściągnij papier i obciążenie, a tartę piecz przez kolejne 25–30 minut, aż nabierze pięknego, złotego koloru. Gotowe ciasto ostudź na kratce z piekarnika.
Nadzienie: Budynie przygotuj według instrukcji na opakowaniu (do przygotowania użyj 500 ml mleka). Laskę wanilii natnij wzdłuż nożem. Przeciągnij ostrzem noża przez środek rozkrojonej wanilii i wyjmij ziarenka. Ziarenka dodaj do przygotowanego wcześniej budyniu. Kremem przykryj ostudzone ciasto. Dodaj pokrojone truskawki i świeżą miętę.
Źródło: aniastarmach.pl